Volledig scherm
De Joop Boxstart Bend in actie. © DG

Dit evenement brengt een ode aan de historie van Didam

DIDAM - ‘Onder de Diemse toorn’ is het nieuwe tweejaarlijkse evenement van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) en de Joop Boxstart Bend. Op zondag 3 februari brengen zij een middag vullende ode aan de historie van de oude gemeente Didam met liedjes, beelden en verhalen.

De Joop Boxstart Bend speelt negentien nummers, die gaan over de dorpen Didam, Loil en Nieuw-Dijk en de regio de Liemers. De liedjes over de voormalige gemeente Didam worden ingeleid door Theo te Wil, voorzitter van de OVD. Hij vertelt over de historie van de locaties die worden bezongen en toont daar oude beelden bij.

Domineesträötje

Daarbij komen onder andere de voormalige speeltuin Boszicht, het Domineesträötje, confectiefabriek Liemco en het voetbal in de Kom voorbij. ,,‘In De Kom’ gaat over voetbalvereniging DVC’26, die hier van 1947 tot 1966 haar speelveld had’’, vertelt Te Wil. ,,Het club- en kleedlokaal werden destijds ondergebracht bij café Het Zwijnshoofd. De vereniging beleefde hier gouden tijden met twee kampioenschappen, het winnen van de beker bij de amateurs en duizenden toeschouwers.’’

Kerktoren

Joop Boxstart schreef er speciaal voor deze show een nieuw nummer over. Nieuw is ook het liedje ‘Onder de Diemse toorn’, waar de show naar is vernoemd. ,,Hierin heb ik de ‘toorn’ zelf beschreven, de bouw en alles wat daar bij hoort’’, zegt Boxstart. ,,Maar het gaat ook over de streek waarin ik ben geboren. Elke dorpje in de Liemers heeft immers een kerk, die overal bovenuit torent en die je al van verre ziet.’’

Bekende nummers

Verder komen er vooral bekende nummers van de band voorbij, zoals ‘De mooiste meid van Diem’ en ‘In de fles’ en ‘Diem deur de jaore hen’. Dat was ook de titel van het jubileum fotoboek van de OVD én de titel van het nieuwjaarsconcert dat de Joop Boxstart Bend vorig jaar met muziekvereniging De Club gaf in de Mariakerk in Didam. Daar werd het idee voor de show ‘Onder de Diemse toren” geboren. 

De eerste editie van ‘Onder de Diemse toorn’ vindt op zondag 3 februari van 14 tot 17 uur plaats bij Jan&Jan. OVD-leden kunnen kaarten bij de vereniging kopen. Kaarten  a 15 euro zijn ook verkrijgbaar bij Jan&Jan en Studio A60 in Didam en De Grimpeur in Babberich.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stroombroek wil strandhuisjes, aqua- en zonnepark
    PREMIUM

    Stroom­broek wil strandhuis­jes, aqua- en zonnepark

    BRAAMT - Leisurelands wil recreatiepark Stroombroek in Braamt vernieuwen en uitbreiden. De plannen voorzien in nieuwe strandhuisjes aan het water, camperplaatsen, nieuwe speelvoorzieningen en een aquapark. Daarnaast wil Leisurelands verduurzamen en onderzoekt de mogelijkheden voor zonneparken op een dak boven de parkeerplaatsen of drijvend op het water van het Braamtse gat. De gemeente Montferland wil meewerken aan de doorontwikkeling van het gebied.

Liemers