Volledig scherm
Een houten sluis en hekken rond de Mariakerk. © Jan Ruland van den Brink

Door de sluis naar de Mariakerk in Didam

DIDAM - Vrijwilligers van de Gabriëlparochie in Didam hebben hekken en een sluis geplaatst rond en naar de toren van de Mariakerk.

Inspectie van de kerktoren heeft uitgewezen dat  het betrekkelijk zachte  Baumberger zandsteen dat veel is gebruikt bij de laatste grondige opknapbeurt van de ‘Diemse toren’ ruim zestig jaar geleden, aan erosie onderhevig is en loslaat. Er kunnen stukken steen naar beneden vallen. 

Rapportage

Om kerkgangers te beschermen heeft de parochie nu hekken rondom de toren geplaatst en een overdekte houten sluis tot aan de kerkdeur geplaatst.  Wanneer er volgend onderhoud aan de kerk plaatsheeft, wordt bepaald als de rapportage van de inspectie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wordt besproken. 

Snel actie

Volgens monumentenspecialist Henk van Harsselaar van Hurenkamp Architecten uit Velp die ook bij de inspectie is betrokken, moet er snel actie worden ondernomen, ,,dit kun je niet nog jaren laten zitten.”
 ,,We nemen nu tijdelijke maatregelen om de veiligheid van mensen die naar de kerk gaan te waarborgen”, zegt gebouwenbeheerder Tonnie Kuppens van de Gabriëlparochie. ,,Over het vervolg is nog niets besloten, we moeten echt alles eerst goed op de rij hebben en bespreken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers