Volledig scherm
Het beoogde terrein voor DocksNLD2. © Gemeente Montferland

Dorpsraad Azewijn weer op barricade

's-HEERENBERG/ AZEWIJN - De dorpsraad Azewijn is gisteren wederom op de barricade geklommen om de komst van DocksNLD2 af te wenden. Montferland wil het 60 hectare grote bedrijvenpark voor grote logistieke bedrijven aan de Meilandsedijk vlakbij het dorp vestigen.

De vaststelling van een visie voor het gebied is zoveel omvattend dat gisteren het plan voor een tweede keer op een politieke avond van de Montferlandse raad werd besproken, een derde keer volgt. 

Bomvolle tribune

Voor Sandra Braam van de Stichting Dorpsraad Azewijn de gelegenheid om voor een bomvolle publieke tribune opnieuw de pijlen te richten op het plan dat volgens de dorpsraad alleen door de gemeente Montferland gewenst is: ,,Wij in Azewijn, de provincie en het college van rijksadviseurs zijn glashelder: dit moet je niet willen,” aldus Braam. Zij wijst op de eerste reactie van de provincie die in eerste instantie geen spaan heel liet van de visie van Montferland en het advies van een rijkscommissie die lintbebouwing bij bedrijventerreinen afwijst.

84 voetbalvelden

 ,,Ons dorp raakt ingesloten door 84 voetbalvelden met blokkendozen van 22 meter hoog. Met ook nog een tankstation, parkeerterrein voor vrachtwagens en een hotel voor buitenlandse werknemers. Een kilometerslang lint van aaneen gebouwde, horizon vervuilende blokkendozen. Tellen we daar ook nog de windmolens bij, dan begrijpt u dat de mensen in Azewijn en wijde omgeving dit niet willen.”

Aanwonende René Ebbers die samen met buurtgenoten een onderzoek naar de gevolgen van DocksNLD2 heeft gedaan zegt dat de een nieuw bedrijvenpark niet legitiem is en dat de werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking minimaal zal zijn. ,,Het zal vooral arbeisplekken voor arbeidsmigranten opleveren."

Meerderheid

Of de protesten gehoor vinden bij Montferlandse raad is twijfelachtig. Een meerheid lijkt zich achter de plannen van het college te scharen.

Het protest van het dorp wordt gevolgd door het tv-programma Monitor van de KRO/NCRV dat onderzoek doet naar de 'verdozing van Nederland’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers