Sporthal de Muizenberg.
Volledig scherm
Sporthal de Muizenberg. © Google streetview

Duizend zonnepanelen op Muizenberg en tafeltennishal Didam

DIDAM - Montferland trekt drie ton uit om duizend zonnepanelen op de daken van sporthal de Muizenberg en de tafeltennishal bij de Brede School Noord in Didam te leggen. De gasinstallaties van de gebouwen worden vervangen door een warmtepomp.

Het project moet bijdragen aan de klimaatdoelstelling die zeven Achterhoekse gemeenten in het akkoord van Groenlo hebben afgesproken: ze willen energieneutraal zijn in 2030. 

Voorbeeldfunctie

Volgens wethouder Martin Som zijn de gebouwen die door zowel door de scholen als verenigingen worden gebruikt, uitstekend geschikt om een voorbeeldfunctie te vervullen. 

,,We hebben als gemeente een voortrekkersrol bij de energietransitie en kunnen dat met dit project vorm geven. De zonnepanelen voorzien de gebouwen van energie, leveren de energie voor de warmtepompen die de gasinstallatie vervangen en een derde van de stroomopbrengst kan terug naar het elektriciteitsnet. Deze investering betaalt zich na acht jaar al weer terug en levert daarna geld op.”

Besparing

Montferland rekent op een subsidie van het Rijk van circa 18.500 per jaar de eerstkomende 15 jaar. Het overschakelen naar een warmtepomp moet per jaar een besparing van 20.000 euro aan energiekosten opleveren.

Of er meer soortgelijke projecten op gemeentelijke gebouwen komen, kan Som niet zeggen. ,,Zoveel vastgoed hebben we niet meer in ons bezit. Op het gemeentehuis staan al zonnepanelen maar op scholen en sporthallen zou het mogelijk zijn. We gaan binnenkort bekijken waar we elders daken voor zonne-energie kunnen gebruiken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers