Volledig scherm
Het pand aan de Stokkumseweg in 's-Heerenberg. © Jan Ruland van den Brink

Dwangsom 2 ton dreigt bij opnieuw te veel arbeidsmigranten in huis ’s-Heerenberg

’s-HEERENBERG - Uitzendbureau Reyhan moet bij een nieuwe overtreding met de huisvesting van arbeidsmigranten in een woning aan de Stokkumsweg in ’s-Heerenberg 200.000 euro betalen.

De gemeente Montferland heeft een nieuwe, tweede dwangsom van 2 ton per week met een maximum van 6 ton aangezegd, nadat de gemeente eerder deze week een dwangsom 50.000 euro heeft opgeëist omdat bij twee twee controles in de woning overtredingen zijn geconstateerd.

Bij de laatste controle op 29 september waren tien mensen in de woningen en negen bedden in gebruik. Per 1 september mocht er niet meer dan één huishouden in de woning verblijven. Het uitzendbureau uit 's-Heerenberg, dat het niet eens is met de opgelegde dwangsom, kan bezwaar aantekenen tegen de nieuwe dwangsom.

Eerste opvang

Reyhan heeft aangegeven dat de woning aan de Stokkumseweg enkel wordt gebruikt voor eerste opvang van arbeidsmigranten die aankomen na een lange reis vanuit het thuisland. Van overnachtingen en een langer verblijf zou geen sprake zijn. ,,Wij laten niemand meer hier slapen sinds daarover afspraken zijn gemaakt met de gemeente”, zegt Tolunay Reyhan.

Om de nieuwe dwangsom te ontlopen, moet de uitzender ervoor zorgen dat er uiterlijk 18 oktober niet meer dan één persoon of één huishouden in de woning is en dat voorzieningen voor het gebruik van de woning door meer dan één huishouden verwijderd moeten zijn. De regeling geldt ook voor mogelijke nieuwe eigenaren van de woning.

Bespreking

Gistermiddag heeft er een gesprek tussen de gemeente Montferland en het uitzendbedrijf plaatsgehad. De opgelegde dwangsom was geen onderwerp van gesprek. Reyhan heeft de gemeente om locaties gevraagd om nieuwe huisvesting voor arbeidsmigranten mogelijk te maken.

Liemers