De cover van 'Ode aan het vee'. Ouderen in verzorgingshuizen in de Achterhoek en Liemers hebben gratis exemplaren gekregen van het boek, als troost tegen de 'corona-eenzaamheid'.
Volledig scherm
De cover van 'Ode aan het vee'. Ouderen in verzorgingshuizen in de Achterhoek en Liemers hebben gratis exemplaren gekregen van het boek, als troost tegen de 'corona-eenzaamheid'. © Brenda Beumer

Een boek vol boerderijdieren tegen corona-eenzaamheid bij ouderen

DIDAM/ BABBERICH - Ouderen in verzorgingshuizen in de Achterhoek en Liemers hebben gratis exemplaren gekregen van het boek Ode aan het vee. Boerin Karolien Hupkes uit Didam en fotografe Brenda Beumer uit Babberich hebben de eerste veertien boeken zaterdag lang gebracht bij verzorgingshuizen in onder meer Wehl, Westervoort, Zeddam en Zevenaar.

De boeken moeten zorgen voor een stukje herkenbaarheid aan het boerderijleven van vroeger en daarmee een troost zijn in deze tijd zonder bezoek. Een soort medicijn tegen de corona-eenzaamheid.

,,In elk boek hebben we handmatig een boodschap geschreven voor de bewoners. We kregen hele mooie reacties terug van mensen die het enorm konden waarderen dat we aan ze denken”, zegt Hupkes.

Quote

Het doet goed om mensen zo toch een beetje blij te maken in deze zware tijd

Karolien Hupkes, boerin

‘Reacties zijn super’

Karolien Hupkes (links) en Brenda Beumer maakten samen het boek 'Ode aan het vee'.
Volledig scherm
Karolien Hupkes (links) en Brenda Beumer maakten samen het boek 'Ode aan het vee'. © Brenda Beumer

Hupkes: ,,We hebben de hele zaterdag al rondgereden en de reacties zijn super. Eén bewoonster, die erg ontdaan was en niet kon slapen als gevolg van de crisis, werd zo rustig dat ze na het bekijken van het boek wél in slaap kon komen. Dat is toch geweldig! Het doet goed om mensen zo toch een beetje blij te maken in deze zware tijd.”

Volgen de Didamse boerin waren de reacties zo mooi, dat direct is besloten nog eens honderd boeken beschikbaar te stellen voor ouderen. Om uit de kosten te komen is hiervoor een crowdfundingsactie opgezet: wie een tientje doneert zorgt ervoor dat er weer één boek verstrekt kan worden.

Bij het uitdelen van de boeken houden Hupkes en Beumer zich uiteraard aan de maatregelen om niet met mensen in contact te komen. ,,We geven de boeken af bij de receptie, waarna de medewerkers ze aan de bewoners overhandigen”, zegt Hupkes.

De boerin en de fotografe hopen dat het streefbedrag van 1.000 euro met de crowdfunding snel wordt gehaald, zodat alle 100 boeken nog deze week naar de ouderen gebracht of verstuurd kunnen worden.

Lees alles over corona in de Achterhoek en de Liemers in onze dossiers.

Liemers