Volledig scherm
Rob Mos bij SV Loil. © theo kock persfotografie

Eénmansfractie Mos mag geen vervanger inzetten en overweegt stappen

DIDAM - Raadslid Rob Mos uit Loil mag geen vervanger inzetten om namens hem vergaderingen van de gemeenteraad van Montferland bij te wonen. Een meerderheid van de raad heeft een verzoek afgewezen. Mos accepteert dit niet en overweegt juridische stappen.

Mos heeft de gemeenteraad van Montferland om de hulp gevraagd omdat hij in z’n eentje bijeenkomsten die gelijktijdig plaatshebben, niet kan volgen. De meerderheid wijst dat af omdat het niet strookt met de geldende regels.

‘Verstoken van informatie’

Mos werd in juni uit Lokaal Belang Montferland gezet na een vertrouwensbreuk en ging als éénmansfractie verder. Door het nieuwe vergadermodel van de gemeente waarbij om de veertien dagen een politieke avond wordt gehouden met diverse bijeenkomsten tegelijkertijd, kan Mos niet alle sessies fysiek volgen. ,,Voor het goed functioneren van de democratie moet je als raadslid een goede afweging kunnen maken van alle argumenten en informatie. Zo blijf ik verstoken van informatie en kan mijn werk onvoldoende doen.”

Mos noemt de weigering van de coalitiepartijen (hij krijgt wel steun van de oppositie) oncollegiaal en legt zich er niet bij neer. ,,Als het nodig is, ga ik tweeënhalf jaar lang door met het indienen van moties om dit voor elkaar te krijgen.’'

Liemers