Volledig scherm
De Steinstrasse in Emmerik na het bombardement in 1944. De foto komt uit de collectie van ooggetuige Herbert Schüürman. Hij was 17 jaar toen zijn stad door Britse bommen werd verwoest. © Bart Harmsen

‘Erebegraafplaats Emmerik opknappen voor 75-jarige herdenking’

EMMERIK - De erebegraafplaats voor oorlogslachtoffers in Emmerik moet snel worden opgeknapt om dienst te kunnen doen als centrale herdenkingsplek aan het bombardement dat de stad op 7 oktober 1944 totaal verwoestte.

De begraafplaats verkeert in een deplorabele staat. De namen van de gevallenen op de herdenkingsstenen zijn nauwelijks nog te ontcijferen en veel graven zijn overwoekerd door onkruid en mos. Diverse leden van de Emmerikse gemeenteraad willen dat de plek versneld wordt opgeknapt na talloze klachten van nabestaanden van de slachtoffers en inwoners van de grensstad. De initiatiefnemers willen dat diverse generaties betrokken worden bij de herinrichting en het opknappen van de begraafplaats en het inrichten van een herdenkingsplek. 

600 doden

Fractieleider Andrea Schaffeld van de SPD heeft burgemeester Peter Hinze gevraagd van de begraafplaats het centrale middelpunt te maken van de 75-jarige herdenking van de meest ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Emmerik. De stad brandde na een zwaar bombardement van de geallieerden tot de grond toe af. Er vielen 600 doden en 1000 gewonden. Er woonden destijds 8000 mensen in de stad. Emmerich is tijdens de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk gebombardeerd. De plaats heeft de twijfelachtige eer als eerste plek  in Duitsland te zijn gebombardeerd. In mei 1940 toen de Duitsers Nederland innamen, heeft een enkel Brits vliegtuig granaten afgeworpen boven Emmerik.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers