Fatale brand Didam: treinmachinist Rene kon zijn buurvrouw nog redden

video / fotoserieDIDAM - ,,Ik ben treinmachinist en maak heel veel mee. Maar zo’n brand met deze oudjes en het gevoel dat ik de man niet meer heb kunnen redden. Dat vreet aan je.” René Holthaus (51) uit Den Haag was afgelopen nacht de eerste die alarm sloeg bij de brand in het appartementencomplex De Ent in Didam. Hij bracht zijn radeloze buurvrouw die op blote voeten in de rook op gang liep snel in veiligheid naar beneden. Hij ging terug om de man te helpen maar kon door de hitte en de rook niet meer bij het appartement komen. ,,Dat is zo akelig. Ik kon er echt niet meer in de buurt komen.”

Holthaus hoorde even voor twee uur vannacht het piepende brandalarm afgaan en ging op de gang kijken. ,,Eerst zag ik niks. Toen ik om de hoek keek, zag ik direct veel rook en een mevrouw op blote voeten lopen. Ik riep: ‘brand, u moet hier weg'. ‘Dat is bij mij', zei ze. En mijn man is nog daarbinnen. Hij is met een emmer bezig’. Ik heb direct de vrouw zo snel als dat ging naar beneden gebracht en de hulpdiensten gebeld. Ik heb bij de overburen, bij bakkerij Braam op de deur gebonkt om te waarschuwen dat er brand was. Ik ben daarna nog terug gegaan. Er was een grote rookontwikkeling en de hitte was enorm. Ik kon niet meer bij de woning komen. Op de terugweg heb ik keihard op alle deuren en ramen gebonkt om iedereen te waarschuwen en heb een andere buurvrouw met een hondje naar beneden gebracht. Toen ik bij de bakkerij stond en naar boven keek sloegen de vlammen uit de ramen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers