Fietsers Bergh in het Zadel trappen 1,1 miljoen bij elkaar voor KWF

VIDEO’s-HEERENBERG - De bijna negentig wielrenners en ruim twintig begeleiders van Bergh in het Zadel hebben een geweldig bedrag bijeen gefietst: samen haalden zij belangeloos 1.150.000 euro op voor kankerbestrijding. 

Zaterdagmiddag werden zij allen feestelijk en eervol ingehuldigd op het bomvolle Stadsplein in ’s-Heerenberg.

‘Wegkapitein’ Harry Derksen vertelt aan het massale publiek vanuit de podiumwagen hoe blij hij is dat iedereen ongedeerd weer terug is gekomen. 

Er worden knuffels uitgedeeld en hier en daar wordt een traan bij gelaten. 

,,Ja, ook ik word hier sentimenteel van”, zegt hij. ,,Twee weken geleden was ik bij een herdenking van iemand die kanker had. Deze persoon zei altijd: ‘Spaar geen geld, maar mooie momenten’. Dit is zo’n moment.”

Lees alles over en bekijk video’s van de editie 2019 van Bergh in het Zadel in ons speciale dossier.

Eat, sleep, bike, repeat

Francis Geurts (46) uit Stokkum voelt de adrenaline nog door haar lijf gieren wanneer ze weer is herenigd met haar geliefden.

,,De rit verliep fantastisch, ik ben echt boven mezelf uitgestegen”, zegt de fietsfanaat die voor het eerst meereed. In negen dagen tijd fietste ze naar de Duitse stad Leipzig en weer terug.

De saamhorigheid maakte haar ervaring compleet. ,,We zaten allemaal in diezelfde flow: eat, sleep, bike, repeat.”

Volledig scherm
Twee deelneemsters van Bergh in het Zadel feliciteren elkaar met champagne met de opbrengst: liefst 1,15 miljoen euro! © Theo Kock

Uitgeput

Quote

We zaten allemaal in diezelfde flow: eat, sleep, bike, repeat.

Francis Geurts

In totaal zitten er 1.365 kilometer en ongeveer 12.000 hoogtemeters in haar benen, maar als het aan Geurts ligt, stapt ze zo weer op de fiets.

,,Ik heb goed getraind van tevoren, maar het kan best zijn dat als ik zo thuis kom en de rust wederkeert, ik pas voel hoe uitgeput ik daadwerkelijk ben.”

Stichting Bergh in het Zadel is een particuliere fondsenwerver met veel sponsoren en draait volledig op vrijwilligers. Het doel? Geld inzamelen voor de kankerbestrijding. Elke vier jaar wordt een – door KWF goedgekeurd – onderzoeksproject gefinancierd.

Deze editie gaat de opbrengst naar een onderzoek van het Prinses Maximaziekenhuis in Utrecht naar therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen en naar het RadboudUMC in Nijmegen, dat onderzoek doet naar een behandeling van de ziekte door een combinatie van radio- en immunotherapie.

Zwaarste tocht ooit

Volledig scherm
Het peloton van Bergh in het Zadel gaat uit z'n dak na het horen van de opbrengst: liefst 1,15 miljoen euro! © Theo Kock

De 60-jarige Stokkummer Tonny Hendriksen fietst al de helft van zijn leven mee. ,,Ik was er vanaf het begin bij, in 1990”, zegt hij. ,,Toen nog met dertig man.”

De reden om mee te doen voor hem is simpel. ,,We kennen allemaal mensen die te maken hebben, of hebben gehad met de ziekte. Zo ook mijn moeder en schoonmoeder.”

Hij maakte ook weleens mee dat niet iedereen heelhuids terugkwam. Deze keer verliep alles goed, al was het de zwaarste tocht in al die tijd. ,,Alles was dan ook goed verzorgd, we sliepen voornamelijk in jeugdherbergen.”

En het weer? ,,We hebben een keer een uur regen gehad, dat was wel erg koud”, aldus de fietser die de tweewieler maandagochtend weer moeiteloos uit de schuur zal halen. ,,Ik fiets dagelijks 82 kilometer heen en weer naar Borculo, waar ik werk”, zo verklaart hij. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers