Volledig scherm
John Scholten bij de Binnenweg in Braamt © theo kock persfotografie

Geen asbest op Pieterpad bij Braamt

BRAAMT - Er is geen verontrustende concentratie asbest aangetroffen op de Binnenweg in Braamt. Nader onderzoek dat de gemeente Montferland op last van de Inspectie IL&T van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moest laten doen, heeft geen nieuwe feiten aan het licht gebracht. De Binnenweg maakt deel uit van de populaire wandelroute het Pieterpad.

De inspectie gelastte onderzoek door een onafhankelijk bureau nadat de gemeente wilde volstaan met de resultaten van een eigen onderzoek. Er was bij dat onderzoek wel asbest aangetroffen maar de concentratie ervan lag ver onder de saneringsnorm van 100 mg asbest per kilogram grond.  

Volksgezondheid

Dorpsbewoners reclameerden met succes bij het ministerie tegen de gang van zaken omdat ze absolute zekerheid wilden dat de volksgezondheid niet in het geding is voor aanwonenden en de 100.000 wandelaars die jaarlijks van het Pieterpad gebruikmaken. 

Bij het nieuwe onderzoek van het bureau Antares uit Zelhem waarbij vijf proefsleuven zijn afgegraven, is geen asbest aangetroffen. Aanwonende John Scholten die op het onderzoek heeft aangedrongen, is blij met de uitslag maar houdt een spoor van twijfel. 

Geen twijfel 

,,Het is wat vreemd dat eerst bewoners asbest hebben aangetroffen, vervolgens de gemeente asbest aantreft en ook bij het eerste onderzoek van de inspecteur sprake is van asbest, dat er nu niets is aangetroffen. Het is een gerenommeerd bureau dus  geen enkele twijfel over de uitslag van het onderzoek. Misschien is het ook zo dat de asbest die er ligt omdat er in de buurt ooit een oude boerderij met asbest is gesloopt, onder een laag ligt. Dat is ook prima natuurlijk.” 

Uitslag verwacht

Wethouder Oscar van Leeuwen is blij dat het beeld dat er geen gevaarlijke situatie is, wordt bevestigd.,,Het is de uitslag die we hadden verwacht al stond ik er wel van te kijken dat er vrijwel niets is aangetroffen. Voor ons kan er een streep onder deze zaak. Ik blijft jammer dat we het geld aan dit onderzoek hebben moeten spenderen, ik had het liever in het opknappen van dit gedeelte van het Pieterpad gestopt. Daar gaan we nog kritisch naar kijken: hoe kunnen we het pad nog aantrekkelijker maken door het te egaliseren en er bijvoorbeeld bomen te planten.”  Volgens Scholten had de gemeente zich de kosten kunnen besparen, ,,als ze ons aanbod om dit voor eigen rekening te doen, hadden geaccepteerd.” 

Liemers