In 's-Heerenberg zijn vrijdag vijf commandeurs benoemd voorafgaand aan het carnaval.
Volledig scherm
In 's-Heerenberg zijn vrijdag vijf commandeurs benoemd voorafgaand aan het carnaval. © eigen foto

Geen drie, maar vijf commandeurs en één kei in 's-Heerenberg

’S-HEERENBERG - Niet drie zoals gebruikelijk, maar vijf commandeurs zijn er voorafgaand aan het carnaval in ’s-Heerenberg benoemd. Carnavalsvereniging d’Olde Waskupen reikte gisteravond ook de Berghse Kei uit: die is voor Chris Ruikes uit Stokkum.

De twee extra commandeurs, een onderscheiding voor wie zich ‘bijzonder verdienstelijk’ heeft gemaakt voor het carnaval in ’s-Heerenberg, zijn Harrie en Riet IJzermans, de uitbaters van grenscafé De Peer. 

Het paar is eind vorig jaar gestopt met het café, dat al sinds 1806 bestaat. Zij organiseerden tentfeesten, lieten groepen hun wagens in die tent bouwen en boden onderdak aan tal van (carnavals-)verenigingen.

Raad van elf

De commandeurs zijn voorgedragen door de raad van elf, oud-prinsen en het bestuur. Deze onderscheiding werd gisteravond in het Hof van Hedel, naast het paar IJzermans, ook uitgereikt aan Gaby Berendsen (actief voor de carnavalskrant), Michel Moll (jeugdcarnaval) en carnavalsgroep Van Alles Wat, die na tegenslag weer mee doet aan de optocht.

De onderscheiding Berghse Kei is voor oud-onderwijzer Chris Ruikes , die zich al tientallen jaren inzet voor tal van organisaties en initiatieven in Stokkum. Hij mag zich voortaan Ridder in de Orde van de Berghse Kei noemen.

Liemers