'Gekkenhuis' bij Bakkerij Paul Berntsen, en dan moeten kerst en oudjaar nog komen

DIDAM - ,,Een S. Melk!’’, roept een luide stem van onderaan de trap. ,,Komt voor de bakker!’’, joelt Paul Berntsen terug. Hij vult gauw een mal met vloeibare chocolade en legt het in de koelkast om af te koelen. ,,Wat een gekkenhuis.’’

Het is de drukste dag van het jaar in bakkerij Paul Berntsen in Didam. Op de achtergrond luidt de winkelbel zo goed als constant. De meeste klanten komen nog gauw iets lekkers voor bij de koffie halen. Zwartepietensoezen en pepernotenbrood gaan als zoete broodjes. 

De speciale De Graafschap-chocoladeletter, waar Berntsen de exclusieve leverancier van is, valt ook in de smaak. ,,Die verkopen we dit jaar ook in het roze, gemaakt van ruby cacaobonen. Voor de dames van De Graafschap.’’

Lekkernij

Voor Berntsen is het na sinterklaasavond nog niet afgelopen. Ook dit weekend brengt hij sinterklaaslekkernijen aan de man. ,,Voor de mensen die later het feest vieren’’, zegt Berntsen. 

Inmiddels is de grootste drukte achter de rug. De kerstballen worden alvast afgestoft, tientallen kerstbroden liggen klaar voor de bezorger en de eerste chocoladekerstbomen koelen af. 

Sinterklaas verliep dit jaar weer goed. Berntsen verkocht ruim 3000 chocoladeletters, waarvan zo'n 500 van De Graafschap. ,,Ik vind het hartstikke leuk, maar december is ook een zeer vermoeiende maand voor bakkers. Na Kerstmis is het weer tijd voor oliebollen. Ik zou dit niet het hele jaar door vol kunnen houden. Dus ik kijk ook wel uit naar 1 januari.’’

Volledig scherm
Sinterklaas eruit, Kerstmis erin. Bij bakkerij Paul Berntsen weten ze als geen ander dat het december is. © Theo Kock

Liemers