Volledig scherm
PREMIUM
De kerk in Loil © Jan Ruland van den Brink

Gemeente Montferland wil kerken behouden en ‘subsidieert’ de aankoop

BRAAMT/ LOIL/ NIEUW-DIJK - Voor de aankoop van de kerken in de dorpen Loil, Nieuw-Dijk en Braamt stelt de gemeente Montferland tijdelijk een hypotheek beschikbaar. Alle Montferlandse dorpen krijgen 250.000 euro tot hun beschikking voor dorpsvernieuwing, de geldlening voor overname van de kerken loopt daarop vooruit.

In veel Montferlandse dorpen is de dorpsvernieuwing gekoppeld aan een nieuwe bestemming voor de kerk (en omgeving). De dorpsraden en de bevolking hebben vrijwel allemaal aangegeven de gebouwen (vaak de kerk mèt pastorie) die de Gabriëlparochie afstoot, voor de gemeenschap te willen behouden. 

De nieuwe bestemmingen voor het katholieke erfgoed variëren van een nieuw dorpscentrum, een plek om  culturele evenementen te houden en een zorglocatie tot een verzamelgebouw voor de vestiging van appartementen.

Sporthal met kleedkamers

Stichting ‘t Hart van Loil krijgt een lening van 250.000 euro voor de aankoop van de pastorie en de kerk.  Eerder dit jaar verwierf Loil het gemeenschapshuis De Zomp voor één euro. De gebouwen spelen een rol in de plannen om een nieuwe dorpshuis te bouwen inclusief een nieuwe sporthal met kleedkamers pal achter de kerk.

De kerk moet met een sluis met toiletvoorzieningen worden verbonden met de nieuwbouw. In de kerk kunnen verenigingen voor evenementen en oefeningen terecht. Op de vrijkomende plek van de Zomp is woningbouw gepland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers