Volledig scherm
Beeld ter illustratie © Flip Franssen

Groot Montferland: afschaffen cadeau mantelzorger zou asociaal zijn

'S-HEERENBERG - Het mogelijke afschaffen van het mantelzorgcompliment in Montferland noemt hij asociaal. Henk Groote van Lijst Groot Montferland gruwt van de bezuinigingsopties die het college van Montferland overweegt. 

Montferland moet vanaf 2020 een miljoen bezuinigen op het zogeheten sociale domein (zorg, welzijn, onderwijs). De raad heeft ervoor gekozen om budgettair-neutraal te werken, dat wil zeggen niet meer geld uitgeven dan wat er van de rijksoverheid binnenkomt. Vanaf 2020 komt Montferland met name door uitgaven aan de jeugdzorg tekort.  Op een voorlichtingsbijeenkomst van de raad heeft het college de keuzemogelijkheden  gepresenteerd. Op die lijst staat ook  de afschaffing van het mantelzorgcompliment, een jaarlijks douceurtje ter waarde van honderd euro voor mensen die vrijwillig hun naasten verzorgen.

Zwaar op de maag

De opties liggen Groote zwaar op de maag: ,,Alles wat in het sociaal domein aan de orde is, betreft zaken waar de mensen recht op hebben. Het is de smeerolie van de maatschappij. Gaan we straks de dagverpleging bij de ouderen weghalen? Dan worden de mensen meer en sneller eenzaam. En dan raak je in plaats van te bezuinigen meer geld kwijt omdat in zo'n geval professionele hulpverlening ingezet moet worden. Dat geldt ook voor de mantelzorgers. Schaf je het mantelzorgcompliment af dan kan dat ook duur uitpakken. Mantelzorgers kunnen vaak minder werken, hebben daardoor minder inkomen. De waardering met de bonnen ter waarde van honderd euro, te besteden bij lokale ondernemers, komt op de goede plek. De dreiging dat mantelzorgers ermee stoppen als ze dat compliment moeten missen wordt daardoor groter. Dan zijn deze hulpbehoevende mensen straks ook sneller aangewezen op professionele hulp.'' 

Geen keus gemaakt

Wethouder Ruth Mijnen bezweert dat er geen enkele bezuinigingskeus is gemaakt. ,,Wij  moeten van 2020 de tekorten binnen het budget opvangen. Dat hebben we zo afgesproken.  Daarvoor hebben we een lijst van mogelijke bezuinigingen gepresenteerd. Het is een bespreeklijst, geen raadvoorstel. Het valt buiten begroting voor komend jaar omdat het pas in 2020 een realiteit zou kunnen worden. We willen juist samen met de raad goed gaan uitzoeken welke bezuinigingen dan mogelijk in beeld zouden kunnen komen. Het mantelzorgcompliment is slechts één van de vele mogelijkheden die op een lijstje staan. Maar dat wil niet zeggen dat we dat willen.'' 

Ook de PvdA in Montferland maakt zich zorgen en heeft het college opgeroepen de bezuinigingsplannen direct bij de begrotingsvergadering te bespreken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers