Volledig scherm
PREMIUM
De brandweer was vorig jaar zomer extra druk door droogte en enkele grote branden, zoals deze in Didam. © Theo Kock

Haalt de Didamse brandweer straks nog katjes uit de bomen?

DIDAM - De Montferlandse brandweer zit in financieel zwaar weer. Met zeven Achterhoekse gemeenten moet Montferland komend jaar 2,2 miljoen euro extra betalen aan de veiligheidsregio (VNOG) om het huidige niveau van de brandweer overeind te houden. De komende maanden beraden de gemeenten zich op de vraag of dat niveau nog wel houdbaar is.

De brandweer heeft te maken met een aantal wettelijke taken. Daar kan niet aan getornd worden. Denk aan branden blussen, hulp bij grote ongevallen, brandpreventie. Het probleem zit in al die andere taken, die de brandweerposten uit goede wil op zich hebben genomen. Het gaat dan onder andere om het redden van dieren uit benarde situaties. ,,Als wij een poes uit de boom moeten halen, rukken we uit met een voertuig met zes brandweerlieden. Dat kost natuurlijk geld. De vraag is of we dat nog wel moeten blijven doen”, stelt woordvoerder René van der Neut.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers