Van links af: Theo Stienissen, Ap Dieker, Onne Heesen, Frank Gies, Edwin van Onna, Hein Harmsen en Geert Stienissen.
Volledig scherm
PREMIUM
Van links af: Theo Stienissen, Ap Dieker, Onne Heesen, Frank Gies, Edwin van Onna, Hein Harmsen en Geert Stienissen. © Jan Ruland van den Brink

Het drama van de omgekomen Leike (12) en Fien (12) in het openluchttheater in Loil

LOIL - Na tien jaar komt er weer een openlucht-spel in Loil. Ging het in 2010 om het 100-jarig bestaan van het dorp, in 2020 gaat het om 75 jaar bevrijding. De aanleiding voor het verhaal is een drama dat zich vier dagen na de bevrijding in 1945 afspeelde bij de meisjesschool en het klooster in Loil.

Hierbij lieten twee 12-jarige meisjes, Leike van Vuuren en Fien Seegers, het leven. Zij wilden die zaterdagmiddag 7 april de zusters helpen bij het schoonmaken van het klooster. Terwijl de zusters de sleutel ophaalden, wachtten de meisjes bij het gesloten hek.

Niet veel later klonk er een gigantische knal. De zware munitie die door de Duitsers in de school was achtergelaten, ontplofte. Daarmee werd niet alleen de school en een flink deel van het klooster verwoest, maar ook de levens van de families Seegers en Van Vuuren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers