Het geheim van albasten echtpaar Van Londen uit Didam? Geven en nemen en veel liefde voor elkaar
videoDIDAM - De vraag is: wat is het geheim van een huwelijk dat 75 jaar duurt? Kamerheer prof. dr. Daniël Wigboldus wil het horen van Herman (101) en Jet (98) van Londen uit Didam. ,,Mijn vrouw wil het graag weten’’, zegt de vertegenwoordiger van de koning, die een brief van Willem Alexander overhandigt.
Delen per e-mail
Het echtpaar denkt geen seconde na. ,,Geven en nemen. En veel liefde voor elkaar.’’ De genegenheid straalt er vanaf bij de twee, die elkaar in het begin van de oorlog leren kennen in Sittard.
Achter het behang
Ze trouwen in 1944, krijgen drie kinderen. Hij werkt na de oorlog bij de belastingdienst in Limburg, Amsterdam en Arnhem. Na zijn pensionering gaat het paar in zijn geboortedorp Didam wonen.
Echte liefde, maar ook dan is niet alles koek en ei. ,,Soms kan ik hem wel achter het behang plakken’’, vertrouwt Jet haar bezoek toe.
H.H. van Londen en H.J.J. van Londen-Rutten zijn een bijzonder stel. In de oorlog ontmoeten ze elkaar op de kermis in Sittard, waar oud-militair Herman als marechaussee wordt ingezet. In 1944, exact 75 jaar geleden, worden ze niet lang voor de bevrijding van Zuid-Nederland in de echt verbonden door een NSB-burgemeester.
Bijzondere middag
Het is een bijzondere middag in dit gewone Didamse rijtjeshuis. Fotografen, cameramensen, journalisten, hoogwaardigheidsbekleders, iedereen valt binnen en wordt gastvrij onthaald door trotse kinderen (drie), kleinkinderen (vijf) en achterkleinkinderen (vier) van het albasten echtpaar. Want zo schijnt het te heten, als je zo lang in de echt bent verbonden.
Niemand weet hoe vaak een 75-jarig huwelijk voorkomt, ook kamerheer prof. dr. Daniël Wigboldus niet. Hij is er namens de koning en overhandigt een persoonlijke brief van Willem-Alexander. Maar dat het een zeldzaamheid is, zo’n langdurig huwelijk, staat vast. En zeker als je weet dat de twee, uiteraard met hulp van mantelzorgers, nog zelfstandig wonen.
Limburgs meisje
Na binnenkomst vraagt de verslaggever: ,,Meneer Van Londen, hoe kwam u in de oorlog aan een Limburgs meisje?’’ De 101-jarige knikt begripvol en zegt: ,,Dat is een heel verhaal. Ik kom wel even naast je zitten, ik ben een beetje doof.’’
Wat volgt is een vlot lopend relaas over zijn leven als militair, zijn inzet als marechaussee voor de grensbewaking en zijn kortstondige loopbaan als mijnwerker. Na de oorlog gaat hij werken bij de belastingdienst. Eerst in Limburg, later in Amsterdam en Arnhem.
Als hij op zijn 57-ste met pensioen mag wil Herman graag terug naar zijn geboortedorp Didam. De legendarische wethouder Bertus Hageman zorgt voor een huisje waar het echtpaar, 44 jaar later, nog steeds woont.
Verder in het nieuws
-
Auto's lopen fikse schade op door botsing in Lengel
LENGEL/ZEDDAM - Twee auto's hebben donderdagmiddag veel schade opgelopen door een botsing in Lengel. De wagens klapten vermoedelijk op elkaar door een voorrangsfout van een van de bestuurders. -
VIDEO en UPDATE Auto over de kop op A18 bij Didam, passagier zwaargewond
DIDAM - Door nog onbekende oorzaak is rond 02.00 uur zaterdagochtend op de A18 ter hoogte van Didam een auto over de kop geslagen. De bestuurder kon op eigen kracht uit het verongelukte voertuig kruipen. Een gewonde passagier op de bijrijdersstoel kon dat niet. -
Gekkenhuis bij Bakkerij Paul Berntsen in sinterklaassferen
DIDAM - ,,Een S. Melk!’’, roept een luide stem van onderaan de trap. ,,Komt voor de bakker!’’, joelt Paul Berntsen terug. Hij vult gauw een mal met vloeibare chocolade en legt het in de koelkast om af te koelen. ,,Wat een gekkenhuis.’’ -
PREMIUM
Filmhuis Didam in de knel door plannen Meulenvelden
DIDAM - Als de bibliotheek en welzijnsorganisatie Welcom in Didam komend jaar naar Meulenvelden verhuizen, is er geen ruimte meer voor het filmhuis in de centrale hal van het woonzorgcentrum. -
PREMIUM
Hagelstenen Oproer
Het oproer kraait, aan de randen van de Achterhoek. In Winterswijk en omgeving loopt iedereen te hoop tegen het voornemen om de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix naar Doetinchem te verhuizen.
-
PREMIUM
Raad kijkt of inleverpunt voor grof vuil in 's-Heerenberg tóch open kan blijven
's-HEERENBERG - Montferland onderzoekt of het aanbieden van vuilnis dat niet gratis is (grof vuil, puin, meubels) toch in 's-Heerenberg kan blijven gebeuren. De meerheid van de gemeenteraad heeft het college opgedragen alternatieven te onderzoeken, mogelijk met een commerciële partij. -
PREMIUM
Actievoerders 's-Heerenberg bundelen krachten
's-HEERENBERG - De stichting gemeentehuis Montferland en Gerard Freriks, initiatiefnemer van de petitie ‘Behoud voorzieningen in ’s-Heerenberg’ bundelen de krachten. Ze willen de raadszaal en diverse publieksdiensten in Gouden Handen en het aanbiedstation voor afval in 's-Heerenberg houden. -
Focus op de Liemers ‘Duiven en Westervoort op de kaart door Nieuwgraaf’
Wekelijks becommentarieert een inwoner van de Liemers het lokale nieuws van de afgelopen week. Deze week is dat bakker Paul Koenen uit Westervoort. Afgelopen maand stond Bakkerij Koenen feestelijk en uitgebreid stil bij het feit dat de familie 150 jaar in het bakkersvak zit.