Volledig scherm
PREMIUM
Bij Unitas in Gorinchem dragen keepers een helm. © Sanne Donders

'Het is gek: Schenen op het voetbalveld wel beschermd, de schedel niet'

'S-HEERENBERG - Na het tragische ongeluk op het voetbalveld in ’s-Heerenberg, waarbij afgelopen zaterdag een 13-jarige keeper overleed, laait de discussie over het dragen van helmen op het veld op. Voetbalbond KNVB voelt niets voor een verplichting van zo’n helm, maar een enkele club vaart zijn eigen koers.

Bij voetbalclub Unitas in Gorinchem kom je geen jeugdkeeper tegen zonder helm. Alle twintig teams hebben er een en als de helm niet in de teamtas zit, komen de keepers er om vragen. 

,,Het is hier gemeengoed geworden”, zegt John van der Wal, keeper-coördinator bij de club en zelf doelman. ,,Ik heb al een paar keer van kinderen gehoord dat ze blij waren dat ze de helm op hadden, omdat ze tegen een spits of andere speler gebotst waren. ‘Nu voelde ik het niet’, zeggen ze dan.”

In 2015 nam de club een rigoureuze maatregel door de helm verplicht te stellen voor keepers in de jeugdteams tot 13 jaar. Aanleiding was een ongeluk dat Van der Wal zelf kreeg tijdens een potje voetbal, zes jaar geleden. Als keeper kreeg hij de knie van een spits tegen het hoofd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers