Volledig scherm
Op de foto met Sinterklaas in Huis Bergh. © theo kock persfotografie

Het kasteel van de Sint blijft publiekstrekker

S-HEERENBERG - Sinterklaas en zijn zwarte pieten in een echt kasteel, kinderen vinden het geweldig. Blijkt ook afgelopen weekeinde weer, als de goedheiligman en zijn hulpjes voor de vijfde maal te gast zijn in Huis Bergh in ’s Heerenberg. 

Het paard Amerigo is met pensioen en staat nu in de wei bij Huis Bergh bij te komen van alle inspanningen. Er is één probleem: Amerigo is z'n hoefijzers verloren. Die moeten ergens in of rondom het kasteel liggen. Misschien kunnen de kinderen de zwarte pieten helpen om deze terug te vinden?

Met honderden komen de kinderen naar ’s-Heerenberg om het kasteel te doorzoeken. Onderweg komen ze een pietenparcours tegen, kunnen ze zelfgemaakte tekeningen inleveren, ontmoeten ze de selfiepiet, zingen ze liedjes met de muziekpieten en mogen ze zelfs een kijkje nemen op de slaapkamer van Sinterklaas.

Selfiepiet

Voor de vijfde keer zijn de Sint en zijn pieten neergestreken in dit kasteel. De goedheiligman neemt op zijn kamer uitgebreid de tijd om met de kinderen op de foto te gaan. ,,Ik mocht bij hem op schoot zitten”, vertelt Meliha van Leeuwen (7) uit ’s-Heerenberg, die samen met haar moeder, haar oma en haar zusje Neyomi (3) de ronde door het kasteel heeft gemaakt.

Die rondes starten op gezette tijden om de drukte te verdelen. Iedereen begint bij de vertelpieten, die uitleg geven, maar ook vragen stellen. Of iemand weet hoe het nieuwe paard van Sinterklaas heet? De vingers van ongeveer alle jeugdige bezoekers gaan de lucht in. ,,Ozosnel! Ozosnel!”, klinkt het.

Ozosnel

Onderweg komen de kinderen eveneens langs het grote boek van Sinterklaas, die een vrijwilliger heeft gevonden om hieruit voor te lezen. ,,Milan, die naam heb ik zien staan”, zeg de voorlezende mevrouw. Een jochie van amper 3 jaar oud kijkt met grote ogen toe. ,,Staat mijn zusje er ook in?”, vraagt hij zachtjes.

De muziekpieten maken eveneens veel indruk. Samen met de kinderen zingen ze onder meer het liedje Zie ginds komt de stoomtrein. ,,Zoals jullie weten, zijn we dit jaar niet met de boot aangekomen”, zegt één van de pieten. ,,Want Ozosnel is bang voor water!”, klinkt het vanuit het muziekklasje.

Pietendisco

De ronde door het kasteel eindigt in de pietendisco. Daar zijn Melle Trentelman (9) en zijn zusje Thirza (6) uit Doetinchem ook al geweest. ,,De illusie dat Sinterklaas en de pieten hier wonen, is voor de kinderen natuurlijk wel heel erg leuk”, vindt moeder Nicole.

De tientallen pieten in het kasteel delen aan de lopende band high fives uit, zo ook aan Duuk Heinen (4). ,,Ze kenden mij al”, vertelt de jonge Tilburger trots. Hij is dit weekeinde op bezoek bij zijn oma Marcia in Doetinchem.

De 4-jarige Duuk heeft twee hoefijzers van Amerigo gevonden. Er waren er in het kasteel vier te vinden, maar de pieten vinden ook dit al een hele prestatie. Omdat iedereen zo goed z’n best heeft gedaan, wacht bij de uitgang voor alle kinderen een pietendiploma.

Volledig scherm
De kinderen zingen liedjes in het Pietenklasje. © theo kock persfotografie
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Inwoners Emmerik zitten niet te wachten op militaire voertuigen uit Achterhoek: ‘In Duitsland ligt dit gevoelig’
    PREMIUM

    Inwoners Emmerik zitten niet te wachten op militaire voertuigen uit Achterhoek: ‘In Duitsland ligt dit gevoelig’

    EMMERIK/ ’S-HEERENBERG - Een plan om met militaire voertuigen vanuit ’s-Heerenberg de Rijnpromenade van de Duitse grensplaats Emmerik te bezoeken en zo 75 jaar vrijheid te vieren, valt niet bij al onze oosterburen in goede aarde. ,,Ik kom ook niet op het idee om met oude Duitse voertuigen naar Nederland te rijden’’, zegt Herbert Kleipaß van de Emmericher Geschichtsverein, de lokale historische vereniging.

Liemers