Volledig scherm
PREMIUM
Aanleg van zonneparken maken een belangrijk deel uit van de plannen in Montferland om in 2030 energieneutraal te zijn. © Erik van 't Hullenaar

Hoe Montferland versneld energieneutraal wil worden

DIDAM - Montferland heeft 15 windturbines, 101 grote zonnestroominstallaties op daken, 44 hectare aan zonneparken, 7 biomassacentrales en 4 biovergistingsinstallaties nodig om in 2030 energieneutraal te kunnen zijn. Een mix hiervan is ook goed. Daarnaast moet er 55 procent minder gas en 20 procent energie worden bespaard. Of dat realistisch is?  Om de duurzame energieaanpak te versnellen staan er tot 2022 alvast 38 projecten op stapel. 

 1. Hoe gaan ze beginnen?
In eigen huis. Bij huiseigenaren, huurders, bedrijven en het huis van de gemeente zelve. Montferland wil regels versoepelen om energie te kunnen  besparen, fondsen voor duurzame investeringen oprichten en vooral zelf het goede voorbeeld geven. Het eigen vastgoed met het gemeentehuis voorop moet zo goed als energieneutraal worden. De openbare verlichting gaat over op de zuinigste LED, de verlichting aan de buitenkant van gebouwen wordt in de nacht uitgezet. Pompen en gemalen draaien alleen met het predicaat hoog rendement. Het wagenpark rijdt elektrisch. Er komen zonnepanelenpoorten bij de entree van de gemeente. Om te laten zien dat het Montferland menens is. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers