Honderden huizen in Beek uren zonder stroom na brand in elektriciteitskast

UPDATE | VIDEOBEEK - Door brand in een stroomkast aan de Sint Jansgildestraat in Beek (gemeente Montferland) zaten zeshonderd adressen zondagavond zonder stroom. Het duurde vier uur totdat iedereen weer elektriciteit had.

De nog vrij nieuwe stroomkast, die er amper een jaar staat, vloog rond 18.00 uur in brand. Dat ging gepaard met een harde knal. ,,Ik zette net het journaal op, en toen de gong zou komen hoorde ik ‘boem’. Heel hard. Raar, dacht ik, dat gaat normaal veel zachter”, zegt dorpsbewoner Henk Leenders (69). ,,Maar toen ik naar buiten keek zag ik dat de lantaarnpaal ook donker was. Toen wist ik wel hoe laat het was.” 

Het duurde even voordat de brandweer kon gaan blussen, omdat er nog stroom op de kast stond. Toen netbeheerder Liander de stroom eraf had gehaald, kon het bluswerk beginnen.

Onder meer een café-restaurant-hotel en een appartementencomplex zaten sindsdien zonder stroom.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De stroomkast staat in brand. © Eastview Media

Noodaggregaat

Liander verwachtte in eerste instantie dat het probleem rond 20.15 uur zou zijn opgelost, maar moest dit later voor tweehonderd getroffen adressen bijstellen. Een simpele omleiding maken bleek niet mogelijk. 

Er werd een noodaggregaat besteld die de buurt weer van stroom moet helpen voorzien. Die was er rond 22.00 uur, waarna iedereen vrij snel weer stroom had.

De Veiligheidsregio kwam nog ter plaatse om te onderzoeken of er hulpbehoevende mensen waren voor wie extra ondersteuning geregeld moest worden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. Er is niemand gewond geraakt.

Verloren gegaan

Hoe de brand in de stroomkast is ontstaan is onduidelijk en wordt onderzocht door Liander. De stroomkast is verloren gegaan en moet vervangen worden, dit gebeurt in de komende dagen.

Dorpsbewoners bleven heel ontspannen onder de situatie. Leenders: ,,Ja, dit is overmacht, pure pech. En eerlijk: ik heb liever dat die kast in de fik vliegt dan mijn huis.”

Volledig scherm
Van de stroomkast is weinig meer over. © Eastview Media

Liemers