Om de kosten van afvalverwerking te verlagen wordt gekeken naar wagens met een zijlader. ,,Maar dan moeten wel eerst de oude wagens afgeschreven zijn", zegt wethouder Walter Gerritsen van Montferland.
Volledig scherm
PREMIUM
Om de kosten van afvalverwerking te verlagen wordt gekeken naar wagens met een zijlader. ,,Maar dan moeten wel eerst de oude wagens afgeschreven zijn", zegt wethouder Walter Gerritsen van Montferland. © Frans Nikkels

Inwoners betalen fors voor goed scheiden van afval

DIDAM/ ’S-HEERENBERG - Inwoners van Montferland gaan veel meer betalen voor hun afvalcontainer. Per kliko voor restafval betaalt een huishouden vanaf komend jaar 172 euro, 44 euro meer dan nu. Voor elke keer dat die bak wordt geleegd, wordt 8 euro in rekening gebracht. Voor kleine containers was dat 6 euro.

De reden dat de tarieven zo stijgen, is dat er zo goed afval gescheiden wordt in Montferland. Er wordt minder aangeboden aan de vuilniswagen en dat betekent minder inkomsten voor de Reinigingsdienst De Liemers (RDL), de afvaldienst voor de gemeente.

De afgelopen jaren heeft RDL het succes van de afvalscheiding (oftewel de afnemende inkomsten) kunnen opvangen met een opgebouwde buffer. ,,Die reserve is op, we moeten de kosten nu doorberekenen aan de burgers,” zegt wethouder Walter Gerritsen van Montferland, die ook in het dagelijkse bestuur van RDL zit. ,,We hebben in het verleden ook met kostenstijgingen te maken gehad maar die hebben we steeds opgevangen met een fonds. Dat potje is leeg en dan zie je de kostenstijging ineens in het tarief doorwerken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers