Volledig scherm
PREMIUM
Op 2 april 2015 werd de bevrijding van de Achterhoek ook met een tocht van Keep them roling-voertuigen herdacht. De tocht maakt nu deel uit van de 75-jarige herdenking in onder andere Montferland, Doetinchem en Oude-IJsselstreek. © Theo Kock

Inwoners Emmerik zitten niet te wachten op militaire voertuigen uit Achterhoek: ‘In Duitsland ligt dit gevoelig’

EMMERIK/ ’S-HEERENBERG - Een plan om met militaire voertuigen vanuit ’s-Heerenberg de Rijnpromenade van de Duitse grensplaats Emmerik te bezoeken en zo 75 jaar vrijheid te vieren, valt niet bij al onze oosterburen in goede aarde. ,,Ik kom ook niet op het idee om met oude Duitse voertuigen naar Nederland te rijden’’, zegt Herbert Kleipaß van de Emmericher Geschichtsverein, de lokale historische vereniging.

Ook honorair consul Freddy Heinzel van het Nederlands consulaat in Kleef raadt de Stichting Herdenken Bevrijding Bergh aan nog eens goed na te denken over hun initiatief, waar hij verder positief tegenover staat. Hij legt uit dat Nederland en Duitsland een verschillende ‘herinneringscultuur’ hebben.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Ouders herkennen fietsen van overleden zoon op nieuwsfoto: ‘Ik was er altijd mee bezig’
    PREMIUM

    Ouders herkennen fietsen van overleden zoon op nieuwsfoto: ‘Ik was er altijd mee bezig’

    BRAAMT - Een toevallige blik op een foto van fotograaf Theo Kock op de website van De Gelderlander gaf Marie-Louise en Wilfred Gal plotseling een warm gevoel. Een detail, een merkje bij het achterlicht, en de verkleurde bevestigingsstangen van de drager maakte zonneklaar: dat zijn de twee gestolen fietsen van Nieck-Jan. Hun zoon, die in 2015 op 18-jarige leeftijd om het leven kwam bij een ongeval.

Liemers