De  platanen aan de Sint Jansgildestraat in Beek.
Volledig scherm
De platanen aan de Sint Jansgildestraat in Beek. © Google streetview

Kap dreigt voor het ‘mooiste laantje van Montferland’

BEEK - Een flink deel van de bomen aan de Sint Jansgildestraat in Beek moet worden gekapt. Ruim dertig platanen moeten volgens de gemeente wijken.

Dit omdat de veiligheid op de belangrijkste doorgaande weg van het dorp vanaf het kruispunt met de Peeskesweg tot aan de Duitse grens in het geding is. Een aantal aanwonenden is fel gekant tegen de kap.

De op sommige plekken uit de kluiten gewassen gezonde bomen die aan beide zijden van de weg staan, zijn zo’n 50 jaar en ouder en bepalen nu het groene straatbeeld. In het plan van burgemeester en wethouders worden de bomen gekapt en komt er nieuwe beplanting voor in de plaats. De weg wordt daarna aangepast. De Montferlandse gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het plan.

Enquête

Buurtbewoners hebben zich op een inloopavond van de gemeente op de hoogte te kunnen stellen van de plannen. Een enquête die onder de bezoekers is gehouden, toont aan dat ruim 80 procent voor de kap is op voorwaarde dat er een nieuwe groenstructuur komt.

De bezoekers hebben aangegeven hinder te ondervinden van de bomen: de weg is op sommige plekken niet goed begaanbaar door opstuwende wortels en de bomen zorgen voor veel groenafval in de tuinen.

Geen deugdelijk onderzoek

Een andere groep is fel tegen het kappen van de bomen en voert strijd tegen de plannen die zo’n 15 jaar geleden al een keer eerder hebben gespeeld. De protesten van nu zijn niet anders dan toen.

Het steekt bezwaarmaker van het eerste uur Berry Klein Herenbink dat de aanpak van de bomen nu weer op de agenda staat. ,,Wie haalt het nou in zijn hoofd om deze monumentale bomen te willen kappen. Er is echt geen deugdelijk onderzoek gedaan naar de verkeerssituatie.”

Lastige discussie

Quote

De bomen zijn in principe prima en kunnen nog heel lang mee. Maar we willen de weg beter begaanbaar maken

Oscar van Leeuwen, wethouder

Wethouder Oscar van Leeuwen snapt de gevoelens van de tegenstanders. ,,Voor het kappen van de bomen is draagvlak als daar een goede groenstructuur voor terugkomt. Alleen, het terechte gevoel is: het betreft het mooiste laantje van de gemeente Montferland, erg bepalend voor het beeld van Beek. En juist dat moet verdwijnen.

Dat maakt de discussie ook zo lastig. Wij moeten deze stap nemen omdat anders de ontwikkeling van de Sint Jansgildestraat op slot gaat. Een lastig besluit, want het kappen van bomen ligt erg gevoelig. Eigenlijk willen we dit ook niet. Maar als we de openbare veiligheid en orde daar willen garanderen dan zullen wij het profiel van die weg moeten herinrichten.

En om aan het gewenste profiel te komen kunnen wij deze dubbele bomenrij niet laten staan. De bomen zijn in principe prima en kunnen nog heel lang mee. Maar we willen de weg beter begaanbaar voor voetgangers, fietsers, mensen met een rolstoel of rollator te maken.”

Montferland wil 900.000 euro uittrekken voor het herinrichten van de weg en nieuwe beplanting aan één zijde van de straat. Als de gemeenteraad met de plannen instemt, komt er voor de aanwonenden een inspraakavond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers