Volledig scherm
De karpers worden uit de transportcontainer gehaald. © Theo Kock

Karpers krijgen ruimte in recreatieplas in Braamt

BRAAMT - Uit de container, in het zwembadje, dan aan de haak voor het gewicht, langs de centimeter voor het formaat, op de foto en dan met een paar andere vissen in een grote bak, die kort daarna langzaam wordt geleegd in het water van recreatieplas Stroombroek. Dat was zaterdagmiddag de strakke werkwijze van de Hengelsportfederatie Midden-Nederland. In. Zowel Stroombroek als de Slingeplas (Bredevoort) en Hilgelo) zijn zaterdag op deze manier tientallen karpers uitgezet.

Het peil van de plassen is door de droogte wel gedaald, weet Frank Bosman. ,,Dat heeft verder weinig effect, in deze plassen staat soms wel veertien meter water, daar kan wel iets van af.” Voortplanten kan deze vissoort zich in de recreatieplassen niet echt goed, maar ze kunnen er wel jarenlang leven. En groeien, want de karpers krijgen in de recreatieplassen volop kans om groter en zwaarder te worden. Het uitzetten van de spiegel- en schubkarpers werd zaterdagmiddag in Braamt gadegeslagen door enkele tientallen karpervissers, allemaal even benieuwd hoe de vissen eruit zien die ze de komende jaren aan de haak kunnen slaan.

Volledig scherm
De Hengelsportfederatie Midden-Nederland zet jonge karpers uit, die elk anderhalf tot twee kilo zwaar zijn. © Theo Kock

120 stuks

,,In totaal 120 stuks, zegt Frank Bosman van de Hengelsportfederatie. ,,Spiegelkarpers van drie jaar oud, die wegen een kilo of twee. De schubkarpers zijn twee jaar oud en wegen ongeveer anderhalve kilo.” Kleintjes dus, want deze karpers kunnen tot wel veertig jaar oud worden en dan twintig tot dertig kilo wegen.

De vissers kunnen dezelfde karper soms meerdere keren aan de haak krijgen. Aan het ophalen houden de dieren volgens Bosman nauwelijks een verwonding over. De sportvisser zet het dier, meestal nadat de foto voor het bewijs is gemaakt, weer in hetzelfde water terug. Dat is de sport: gewoon weer opnieuw een hengel uitslaan. Dat is ook de reden dat de vissen worden gefotografeerd voordat ze hier worden uitgezet: elke karper heeft een specifieke tekening op zijn schubben, waaraan hij is te herkennen.

Volledig scherm
Alle karpers worden gewogen, gemeten en gefotografeerd voordat ze worden uitgezet. © DE GELDERLANDER

Mag op gevist worden

Met Leisurelands, eigenaar van de Achterhoekse recreatieplassen, is de afspraak gemaakt dat er op karpers gevist mag worden. Frank Bosman: ,,Dat gebeurt vaak ’s nachts, met drie hengels tegelijk, de visser mag hier ook een tentje opzetten.” Dat is ook de reden dat er veel jonge vissers zijn: de jongeren zijn gek op wat Bosman ‘hightech vissen’ noemt, het vissen met behulp van interessant materiaal.

Karpers zijn, onder meer vanwege dat flinke formaat, een populaire soort om op te vissen. Ze planten zich in deze plassen echter maar moeizaam voort. Bosman: ,,Als de vissen nog klein zijn vormen ze ook een prooi voor roofvissen als de snoek. Die zit hier ook.”

De Hengelsportfederatie heeft al enkele keren verschillende vissoorten in de Achterhoek uitgezet. , zoals twee jaar geleden in de Bielheimerbeek. De recreatieplassen bij Doetinchem, Bredevoort en Winterswijk krijgen een aantal keren een aanvulling met karpers. ,,Twee jaar geleden hebben we dat gedaan, nu weer en in 2020 voor het laatst.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers