Volledig scherm
Peter Schrauwen (Links) en Nico Tomberg bij de te restaureren klok in Zeddam. © theo kock persfotografie

Kerkklok Braamt gaat klinken bij oorlogsherdenking op Paasberg in Zeddam

BRAAMT - De klok uit de kerk in Braamt krijgt een nieuwe bestemming. Na zo'n zeventig jaar keert hij terug naar Zeddam. De klok gaat vanaf mei klinken bij het oorlogsmonument op de Paasberg.

Sinds 19 oktober gaapt er een gat in het torentje boven de pastorie in Braamt. Op die dag werd de klok uit de kerktoren getakeld en naar Zeddam getransporteerd voor restauratie.

De klok deed al een jaar of vijftien geen dienst meer, nadat pastoor Rinke de Vreeze twee nieuwe klokken schonk aan het dorp. ,,De klok boven de sacristie was beschadigd bij een storm", zegt Peter Schrauwen, lid van het 4 mei comité Zeddam-Braamt en betrokken bij de herbestemming van de klok. ,,Het wiel waaraan werd getrokken om hem te luiden, was bijna vergaan. Daardoor werd het te gevaarlijk om hem te blijven gebruiken."

De bel voor de koffie

Quote

De klok komt oorspronke­lijk uit een klooster in Grave

De laatste jaren luidde de klok alleen nog om de tuinmannen te melden dat er koffie was. Bij kerkdiensten en elk half uur klonken de klokken van pastoor De Vreeze. Zo blijft het waarschijnlijk ook nu de kerk geen functie meer heeft en het gebouw is overgedragen aan de Stichting Dorpshuis Braamt.

Schrauwen: ,,Omdat het gebouw nu van het dorp is, kunnen we een nieuwe functie geven aan de kerkklok. We hopen hem weer te laten luiden tijdens herdenkingen bij het oorlogsmonument op de Paasberg."

Daarmee keert de klok na zeventig jaar weer terug naar Zeddam. Hier hing hij zes jaar in de klokkenstoel boven de sacristie van de St. Oswalduskerk. ,,De klok komt oorspronkelijk uit een klooster in Grave'', weet Schrauwen. ,,De Duitsers roofden in 1943 de kerkklokken uit de St. Oswalduskerk, maar waren wel zo 'netjes' om de Zeddammers een ruilklok te geven. Dat werd dus deze klok. Hoe oud de klok is, hebben we niet kunnen achterhalen.''

Volledig scherm
Braamtse kerkklok verhuist naar Zeddam. © theo kock persfotografie

Ingezegend

Quote

We maken nu een plan om van het oorlogsmo­nu­ment en de klok samen iets moois te maken

De klok kwam vervolgens via bouwpastoor Te Riele in Braamt terecht. Hij was kapelaan in Zeddam en werd net na de oorlog aangesteld in Braamt. ,,Het dorp wilde een eigen kerk, die de bevolking zelf bouwde. Toen die klaar was en ingezegend, zeiden ze in Zeddam tegen Te Riele 'neem onze klok maar mee naar Braamt'. Zeddam kreeg vervolgens twee nieuwe klokken.''

De toekomst van de oude klok ligt toch weer in Zeddam. Op dit moment wordt hij onderhouden en schoongemaakt, maar op korte termijn moet hij een plaats krijgen bij het oorlogsmonument. Er is een commissie opgericht om dat voor elkaar te krijgen. Schrauwen: ,,We maken nu een plan om van het oorlogsmonument en de klok samen iets moois te maken."

Nog zeker honderd jaar erbij

Zo moet de klok in een klokkenstoel worden gehangen, zodat hij kan worden bediend. Volgens Schrauwen is het de bedoeling dat de klok nog zeker honderd jaar mee kan.

De commissie wil de klok op 2 mei voor het eerst laten luiden bij het monument. Tijdens de dodenherdenking en de viering van 75 jaar bevrijding moet de klok geïntegreerd zijn in het oorlogsmonument in Zeddam.

De klok blijft eigendom van het dorp Braamt en wordt alleen gebruikt voor bijzondere activiteiten rond het oorlogsmonument. ,,Zo is dat door de commissie en het St. Oswaldusgilde vastgelegd. Als hij hier om welke reden dan ook niet meer voor worden gebruikt, keert de klok terug naar Braamt.''

Liemers