Volledig scherm
Een bezoekster bekijkt één van de kerststallen in kasteel Huis Bergh. © Jan Ruland van den Brink

Kerststallen maken Huis Bergh de ‘hemel op aarde’

’S-HEERENBERG - In kasteel Huis Bergh opende dit weekend de meer dan honderd kerststallen tellende tentoonstelling Hemel op Aarde.

In vrijwel iedere ruimte, op kasten en kisten, in vitrines en op tafels. Waar je in Huis Bergh ook kijkt, overal zijn Jozef, Maria en kindje Jezus te zien. Ze verschijnen in kerststallen in allerlei soorten en maten. In hout, gips, kunststof en papier.

De meer dan honderd kerststallen vormen samen de tentoonstelling Hemel op Aarde, tot en met zondag 6 januari te zien. Het geheel maakt deel uit van een kerststallenroute, want ook in het Stadsmuseum en in de Pancratiuskerk (vanaf zaterdag) staan stallen.

Verzamelaar

Volledig scherm
Kerststallen in Huis Bergh. © Jan Ruland van den Brink

Kerststallenverzamelaar Jacob Graansma uit Spijk opende de tentoonstelling in Huis Bergh zaterdag samen met de Duitse art-designer Christiaan Wucherpfennig. Daaraan voorafgaand moesten de handen even flink uit de mouwen, want aan het begin van de week stond alles hier nog in het teken van Sinterklaas.

Huis Bergh zorgde voor kerstbomen en lichtjes, Graansma en Wucherpfennig voor de stalletjes. ,,We hebben dit in drie dagen voor elkaar gebokst”, zegt medewerkster Liane Meijer, die het huis jaarlijks in kerstsfeer brengt met haar collega’s. ,,Mooi om er nu eens zo’n thema aan te hangen.”

Verzamelaar Graansma (53) klopte zelf bij het Middeleeuwse kasteel aan met de vraag of hij hier zijn trots aan het publiek mocht tonen. ,,De ruimtes en de inrichting passen goed bij mijn verzameling”, verklaart de man die al tentoonstellingen door heel het land verzorgde. ,,Leuk dat het nu eens in de buurt is.”

Rommelmarkt

Bijna twintig jaar geleden kreeg Graansma zijn eerste kerststal. Op een rommelmarkt vond hij er snel eentje bij. ,,Die tweede was ook leuk, de derde was het begin van een verzameling’’, zegt hij. ,,Ik kreeg er een passie voor. De stallen zijn zo eenvoudig en toch zit er zo’n mooi verhaal achter. Dat raakt je, of niet.”

Zijn verzameling telt inmiddels ruim tweehonderd kerststallen. De meesten komen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk of Italië. Sommigen zijn al voor 1800 gemaakt. Zijn favoriet is een variant met alleen Jozef, Maria en Jezus, verwerkt in één houten beeld. ,,Zo mooi, eenvoudig en toch zo sprekend”, vindt Graansma. ,,Het is niet de traditionele kerststal, maar ik wil juist laten zien dat er veel meer is.”

Thuis houdt de 53-jarige verzamelaar het bescheiden. ,,Er staan twee kerststallen in de kamer en één in de serre”, zegt hij. ,,Dat zijn de stallen die ik als eerst heb gekregen. Ik hoef niet mijn hele huis vol. Door mijn verzameling hier te tonen en het met mensen te delen, kan ik er echt van genieten.”

Volledig scherm
Kerststallen in Huis Bergh. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers