Volledig scherm
PREMIUM
Theo Salemink en Wim van Heugten hebben na 66 jaar een nieuw allesomvattend werk over De Liemers geschreven. © Jan Ruland van den Brink

Liemers: zoveel bijzonders op een paar hectare

OUD ZEVENAAR - Theo Salemink en Wim van Heugten hebben na 66 jaar een nieuw allesomvattend boek over De Liemers geschreven. Bijna allesomvattend. Want de duizendjarige historie van het in doorsnee 25 kilometer metende grensland tussen Rijn, IJssel en Oude IJssel heeft zoveel te bieden dat de twee veel en vaak hebben moeten kiezen. Saillant hierbij: de Liemerse schutterijen hebben het boek niet gehaald.

Quote

Op het eerste gezicht denk je: Liemers, wat is dat nou, die paar hectare

Theo Salemink

Theo Salemink:,, Ik ben in Didam geboren, in Gaanderen opgegroeid en nu woon ik hier in Oud Zevenaar. Ik dacht: eigenlijk moeten we een boek hebben dat al die typische lagen van deze streek in één keer bestrijkt. Wat onder grond zit tot en met de hoge kerkschatten, de natuur tot en met de landbouw, de taal tot en met de politiek. We willen met dit boek zichtbaar maken dat in zo’n klein gebied de totale internationale geschiedenis, cultuur, politiek en economisch voortdurend is binnengekomen. Terwijl je op het eerste gezicht denkt: Liemers, wat is dat nou, die paar hectare. Maar dat er zoveel internationale invloeden zijn, van Gelre, Kleef, Pruisen, de Nederlandse republiek, de kerkgeschiedenis die hier zo anders was dan in de Calvinistische rest van Nederland, is uniek."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers