Volledig scherm
De Zomp in Loil. © Google streetview

Loil krijgt drie maanden langer tijd voor plannen met centrum van Loil

LOIL - De regiegroep Hart van Loil krijgt drie maanden langer de tijd om de overname van gemeenschapshuis de Zomp, die 1 januari plaats zou hebben, te beklinken. De deadline om het dorpshuis over te dragen  is al een keer eerder verlengd. 

Montferland wil van gemeentelijke accommodaties zoals dorpshuizen  en de muziekschool in ‘s-Heerenberg af. In diverse dorpen is al een overeenkomst gesloten met plaatselijke verenigingen en organisaties om  het gebouw over te dragen. In Loil heeft het plan voor het centrum sinds kort vorm gekregen. Daarin spelen de overdracht van het gemeenschapshuis de Zomp aan het dorp, de overname van de kerk en pastorie, de tuin en het kerkplein  een cruciale rol. De nieuwe regiegroep Hart van Loil heeft zo goed als overeenstemming met de gemeente over De Zomp maar wil nog duidelijkheid hebben over een paar kwesties. 

Brandbrief

Quote

We hebben als SV Loil absoluut de intentie om de Zomp over te nemen, net als het hele dorp

SV Loil

Daarnaast heeft Sportvereniging Loil een brandbrief aan Montferlandse raadsleden gestuurd. Daarin worden zorgen geuit over de concept koopovereenkomst met de gemeente over de Zomp en de consequenties voor de accommodatie van de voetbalclub die daaraan vast zitten. De gemeenteraad wil nu dat er alsnog meer tijd komt om de zaken afdoende te kunnen regelen. 

Een deel van de accommodatie van SV Loil (kleedkamers, bestuurskamer en opslagruimte)  zit vast aan de Zomp. De grond onder die accommodatie maakt deel uit van de koopovereenkomst met de gemeente. SV Loil heeft duidelijkheid van de gemeente over het eigendom van de eigen ruimtes maar verkeert in onzekerheid over de grond eronder. 

Onder ons vandaan

 ‘We hebben als SV Loil absoluut de intentie om de Zomp over te nemen, net als het hele dorp. Maar de koopovereenkomst roept zoveel vragen op we nu geen medewerking verlenen’, aldus het bestuur in de brief aan de raadsleden. ‘De grond wordt letterlijk onder onder ons vandaan gekocht’. SV Loil moet een bijzondere algemene ledenvergadering uitschrijven om de leden te informeren. De tijdsspanne tot 1 januari is daarvoor te kort. ‘We zijn absoluut van goede wil maar er is tijd nodig.’

In de plannen van de regiegroep Hart van Loil wordt de kerk getransformeerd tot gemeenschapsgebouw. In de pastorie worden mogelijk appartementen gebouwd. Verder zou er en nieuwe sporthal met kleedkamers, grenzend aan de kerk moeten komen. De Zomp zou op termijn worden gesloopt en plaats maken voor woningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers