Volledig scherm
Berna van Campen. Foto Theo Kock. © DE GELDERLANDER

Mediwiet: legaal of niet?

'S-HEERENBERG/TERBORG - Moet het thuis kweken van wiet door patiënten die cannabis als medicijn gebruiken, legaal worden? De Terborgse Berna van Campen vindt van wel. Gemeenteraden oordelen verschillend.

Berna van Campen gebruikt wietolie. Niet van dat spul dat je bij de drogist kunt kopen, want dat is volgens haar niet alleen een slap aftreksel, het mist ook het werkzame, maar verboden stofje THC. Nee, ze koopt het van een man, die het zelf maakt van wiet gehaald bij de coffeeshop.

Ongemakken

Hoe maak je wietolie?
Door te googelen op 'hoe maak je wietolie' is een recept kinderlijk eenvoudig te vinden. De website mediwietsite.nl laat een simpele bereiding zien. Meer dan een paar gram gedroogde wiet, wat olijfolie en water is er niet voor nodig. Met een cafetière - een eenvoudige Franse koffiepers - is het plantmateriaal uit het concentraat te filteren.

Het vraagt wel wat tijd om de olie te maken. Wiet, water en olijfolie gaan gemengd in een roestvrije stalen pan die au bain marie in een pan met kokend water gaat. Daarin moet het goedje twee uur lang worden verhit, onder af en toe roeren. En later moet het een nacht in de vriezer om de olie van het bevroren water af te kunnen scheppen.

Omdat het spul erg sterk is, komt Mediwietsite met een waarschuwing: wie cannabis niet gewend is, doet er goed aan te beginnen met een heel kleine dosis.

Deze wietolie is illegaal, weet Van Campen. Maar haar lichaam heeft er baat bij. Maanden geleden kreeg de Terborgse lichamelijke ongemakken. ,,Steeds meer voedingsstoffen kon ik slecht verdragen en na het avondeten had ik diarree. Ik ging naar de huisarts voor bloedonderzoek. Kort voor dat bezoek trof ik die  man die wietolie maakte. Ik ben toen druppels gaan innemen.’’

De huisarts constateerde dat ze te weinig rode bloedlichaampjes had. Van Campen ging de medische molen in. ,,Het bleek dat ik onderzocht werd op een vorm van leukemie.’’ Drie weken later volgde de uitslag, in de tussentijd nam Van Campen dagelijks druppels wietolie. Bij de specialist gebeurde iets wat ze totaal niet had verwacht. ,,De bloedwaardes waren weer helemaal goed. Ik zei tegen de arts: 'Dat komt door de wietolie.' Zijn reactie was veelzeggend. Hij pakte mijn arm en zei: 'Ik zal niet zeggen dat je niet mag gebruiken, maar ik mag niet zeggen dat je wél moet gebruiken.'’’

Voor haar staat vast dat wietolie werkt en ze kent veel mensen die het net als zij als medicijn gebruiken voor allerlei aandoeningen en pijnbestrijding. Maar iedereen praat er wat besmuikt over. Bang voor reacties. Van Campen zou het liefst willen dat mensen die baat hebben bij de zogenaamde mediwiet,  zelf hun hennepplantjes kunnen kweken, zonder het risico te lopen dat ze illegaal bezig zijn. ,,Want aanschaffen via de coffeeshop is erg duur.’’

Discussie

Volledig scherm
Hans Kamperman bij de kas in zijn tuin waar hij medicinale wiet kweekte. © theo kock

In verschillende gemeenten is er discussie op gang gekomen over de teelt van mediwiet, zoals in Tilburg en Hof van Twente. Ook in Oost Gelre gaf de raad de burgemeester de opdracht bij 'Den Haag' onder de aandacht te brengen dat de gemeente steun wil voor inwoners om mediwiet te mogen kweken.

Het was Hans Kamperman uit Groenlo die de raad Oost Gelre inspireerde. Hij was opgepakt omdat hij vijf reusachtige wietplanten in zijn tuin had waarvan hij medicinale wietolie wilde maken voor zieke vrienden. Iets wat hem mogelijk duur komt te staan: vorige week werd in een rechtszaak tegen hem een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf geëist. Op 24 mei wordt bekend of de rechters daarin meegaan.

Ook in Montferland kwam deze week een motie op tafel om de legalisatie van kweken van vijf planten voor medisch gebruik aan te kaarten in Den Haag. LGM, D66 en PvdA zwengelden aan dat het legaal verkrijgen van medische wiet duur is of van onvoldoende kwaliteit en niet altijd vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Ondanks hun pleidooien, waren de andere fracties huiverig. De motie haalde het niet.

Veel mensen in Montferland gebruiken het zogenaamde mediwiet, weet Henk Groote  van LGM. Maar mensen in zijn gemeente die hij benaderde om publiekelijk hun verhaal te doen, blijken huiverig. Ze vrezen in de problemen te komen, zo laat hij weten. Van Campen wilde wel haar nek uitsteken. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de politiek zo moeilijk doet. Daarom doet ze haar verhaal. ,,Ik hoop alleen niet dat ik nu de politie op me af krijg.’’

Liemers