Hotel Het Wapen van Zeddam staat geruime tijd leeg. De gemeente Montferland wil vooralsnog niet dat er arbeidsmigranten worden gehuisvest.
Volledig scherm
Hotel Het Wapen van Zeddam staat geruime tijd leeg. De gemeente Montferland wil vooralsnog niet dat er arbeidsmigranten worden gehuisvest. © Google Streeview

Montferland ‘bevriest’ nieuwe huisvesting van arbeidsmigranten

DIDAM – Montferland neemt voorlopig geen nieuwe aanvragen voor huisvesting van arbeidsmigranten in behandeling. De gemeente wil eerst duidelijke regels en afspraken met de gemeenteraad vastgelegd hebben voordat er nieuwe groepen in woningen of hotels worden toegestaan.

Uit een onderzoek van het bedrijf Decisio in opdracht van de Liemers gemeenten blijkt dat het aantal arbeidsmigranten met 30 procent per jaar toeneemt. Met name in Montferland en Zevenaar speelt de vraag hoe en waar de arbeidsmigranten kunnen wonen.

In gezinsverband wonen

Quote

Er moet geen kamp ergens buitenaf gecreëerd worden. We willen de mensen graag betrekken bij de samenle­ving

Walter Gerritsen, wethouder

Montferland wil regie hebben over de huisvesting van de Poolse en Roemeense werknemers  ,,om goede huisvesting voor de mensen te regelen en onwenselijke situaties te voorkomen’’, zegt wethouder Walter Gerritsen.

Hij doelt onder meer op de huisvesting van meerdere arbeiders in een woning die voor gezinnen bedoeld is. ,,In die woningen moet in gezinsverband gewoond worden, vinden wij. Dit om te voorkomen dat er tien of twaalf arbeidsmigranten tijdelijk intrekken. Als dat gebeurt, zie je het eerst overlast komen. En dat willen we voorkomen.’’

Wonen in hotels zoals dat nu gebeurt bij hotel Eureka in Zeddam wil de wethouder tijdelijk aan banden leggen door in een zogeheten paraplu-bestemmingsplan de combinatie horeca en wonen niet toe te staan. Met zo’n bestemming in de hand kunnen soortgelijke plannen voor bijvoorbeeld het voormalige hotel Wapen van Zeddam vooralsnog worden tegengehouden.

Positieve ervaringen 

De ervaringen bij Eureka zijn volgens Gerritsen positief. Voor huisvesting van migranten die korter dan vier maanden verblijven moeten juist appartementen en hotel/pension-achtige voorzieningen een oplossing bieden. Maar Montferland wil de huisvesting van arbeidsmigranten kunnen spreiden over de diverse kernen en clustering zoals nu in Zeddam voorkomen. In Zeddam maken arbeidsmigranten tien procent van de populatie uit.

Gerritsen: ,,We willen graag dat huisvesting bij de kernen plaatsvindt, er moet geen kamp ergens buitenaf gecreëerd worden. We willen de mensen graag betrekken bij de samenleving. Zeker degenen die hier lang wonen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers