Een middeleeuws festijn bij Huis Bergh in 's-Heerenberg. Foto: Theo Kock
Volledig scherm
Een middeleeuws festijn bij Huis Bergh in 's-Heerenberg. Foto: Theo Kock © theo kock persfotografie

Montferland gaat zelf meer toeristen trekken binnen de Achterhoek

‘S-HEERENBERG - De toeristische en recreatieve sector in de gemeente Montferland gaat samenwerken om meer bezoekers te trekken. Om de gemeente meer en beter onder de aandacht te brengen, is het Toeristisch Platform Montferland opgericht.

Het startschot voor het platform is gegeven in het gemeentehuis in Didam. Wethouder Martin Som (VVD) ziet veel mogelijkheden. ,,Kijk niet alleen naar Nederland, maar ook naar Duitsland en België. Daar zit veel potentie. Voor ons is het gewoon dat we een kasteel hebben, maar zo gewoon is dat niet. Dat mogen we wel wat actiever promoten binnen de setting van de Achterhoek.”

Economie

De wethouder ziet toerisme en recreatie als een belangrijke, economische pijler van Montferland met groeimogelijkheden. ,,Er gebeurt van alles in de regio. In Doetinchem komt langs de A18 een Van der Valk-hotel. In Zevenaar komt waarschijnlijk een grote outlet. Bezoekers moeten weten wat hier allemaal te doen is. Als ze een dagje naar de outlet gaan, kunnen ze hier ook langs komen. Montferland en de regio hebben tal van toeristische pareltjes. We zien grote mogelijkheden.”

Het eigen platform van Montferland is opmerkelijk, want de Stichting Achterhoek Toerisme presenteerde vorige week nog een onderzoek waarin de Achterhoek een sterk merk werd genoemd. Volgens Marijke van Haaren, wethouder in Berkelland en voorzitter van Achterhoek Toerisme, komen gasten naar de Achterhoek als geheel en niet naar een specifieke gemeente als bijvoorbeeld Montferland.

Woedend

Quote

Bezoekers komen veel minder zelf naar een winkeltje toe om ingelicht te worden. We zijn veel digitaler ingesteld.

Martin Som, Wethouder

Door het nieuwe platform wordt voorlopig afgezien van de inrichting van een VVV-kantoor en daarover was de Montferlandse Vereniging van Toerisme woedend. De wethouder betreurt die commotie. ,,Maar nu hebben we een veel breder platform. In de vereniging zitten alleen ondernemers, in het platform zitten ook vertegenwoordigers van Horeca Nederland, de culturele verenigingen, Natuurmonumenten, Recron en Stroombroek.”

Voorlopig komt er dus nog geen fysiek toeristisch kantoor. ,,De wereld verandert. Bezoekers komen veel minder naar een winkeltje toe om ingelicht te worden. Mensen zijn digitaler ingesteld en daarom denken wij digitaal meer te kunnen betekenen voor de toeristen. Daar ligt onze eerste prioriteit”, zegt Som.

De wethouder sluit niet uit dat op een later tijdstip alsnog een nieuwe VVV ingericht wordt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers