Montferland past grondprijzen aan voor koper 'die iets meer wil'

DIDAM - Montferland voegt nieuwe categorieën toe aan de bouwgrondprijzen die per vierkante meter worden gevraagd.  Mensen die een huis willen bouwen met een kostprijs tussen de 172.000 en 210.000 euro gaan 180 euro per vierkante meter betalen. 

Mensen die een woning tussen de 210.000 en 270.000 willen bouwen, betalen 190 euro. Met de maatregel wil Montferland de keuzemogelijkheid voor bouwers vergroten.   

Tot nog toe hanteerde de grensgemeente twee prijzen: 175 euro per vierkante meter voor woningen met een kostprijs tot maximaal  172.000 euro en 231 euro per vierkante meter voor woningen die  duurder zijn. Wethouder Walter Gerritsen wil de kansen voor particulieren op de woningmarkt 'die iets meer willen' vergroten. 

Beknibbelen

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

,,Door de stijgende bouwkosten valt het niet mee om een beetje standaard woning te bouwen als de grondprijs op 231 euro per vierkante meter ligt. En dat is het geval voor woningen die als snel boven de 172.000 gaan kosten mede doordat er gasloos gebouwd moet worden.  Dan gaan mensen toch snel beknibbelen op kwaliteit of echt klein bouwen en dat is jammer. Door wat meer variatie in de kavelprijs aan te bieden komt die hoekwoning die net wat meer te bieden heeft, wat makkelijker binnen handbereik voor meer mensen. Er is vraag naar. Ik denk ook dat dit de kwaliteit van ons woningbestand ten goed komt.’’

Montferland gaat kwaliteitseisen aan de nieuwe categorieën verbinden met name op het gebied van energiegebruik en architectuur . De gemeente bekijkt in nieuwbouwproject Kerkwijk in Didam of de maatregelen het gewenste resultaat opleveren.

Goed cijfer

In een klanttevredenheidsonderzoek dat  Montferland heeft laten uitvoeren naar  het verlenen van bouwvergunningen scoort de gemeente een acht, een cijfer dat de laatste jaren op dit niveau blijft. In 2010  scoorde Montferland een onvoldoende (4,8).  Gerritsen: ,,De investering die we plegen in de gesprekken met de aanvragers voor bouwvergunningen betaalt zich uit.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers