Volledig scherm
Het clubgebouw van MvR wordt met vier kleedkamers uitgebreid. © Jan Ruland van den Brink

Montferland steekt anderhalf miljoen in sportparken in 's-Heerenberg en Zeddam

's-HEERENBERG - Om de fusie van vijf naar twee voetbalclubs mogelijk te maken, investeert Montferland bijna anderhalf miljoen euro in de sportparken in 's-Heerenberg en Zeddam. De benodigde nieuwe kunstgrasvelden en kleedaccommodaties moeten al voor het komende seizoen (augustus) klaar zijn. De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen.

Voetbalvereniging Zeddam en Sint Joris uit Braamt komen vanaf het seizoen 2019-2020 uit onder naam VV Montferland en gaan spelen op sportpark Padevoort in Zeddam. In Zeddam wordt een half kunstgrasveld voor trainingen aangelegd, een extra kleedkamer gebouwd en de verlichting vernieuwd. Een investering van ruim 4 ton.  

Vier kleedkamers

Volledig scherm
De toplaag van het huidige kunstgrasveld op sportpark De Boshoek wordt vervangen. © Jan Ruland van den Brink

MvR uit 's-Heerenberg, VVL uit Lengel en voetbalvereniging Stokkum smelten samen tot een nieuwe club (de naam is nog niet bekend) die gaat spelen op sportpark de Boshoek (straks sportpark Marinus van Rooijen, de naamgever van de 's-Heerenbergse voetbalclub) in ‘s-Heerenberg.  Eén van de drie velden van het huidige park wordt vervangen door een kunstgrasveld. De toplaag van het kunstgrasveld dat acht jaar geleden werd aangelegd, moet worden vervangen. Er komen vier nieuwe kleedkamers bij en de verlichting op het park wordt aangepast. Verder wordt er een parkeerplaats aangelegd en komen er nieuwe fietsstallingen. De aanpassingen aan het sportpark vergen een investering van ruim een miljoen euro en de aanleg van een parkeerplaats aan de Van Heeklaan anderhalve ton.  

Quote

De kinderen hebben straks prachtige parken waar ze tot in lengte van jaren kunnen voetballen

Ruth Mijnen, wethouder Montferland

VV Montferland heeft na de fusie 450 leden verdeelt over 7 senioren- en 16 tot 17 jeugdteams. Per augustus sluiten ook de jeugdteams van Den Dam uit Azewijn bij VV Montferland aan. De nieuwe vereniging in 's-Heerenberg telt duizend leden waarvan er 800 actief in de teams voetballen. 

Wethouder Ruth Mijnen complimenteert de verenigingen met het resultaat van het fusieproces. ,,Het vergt lef, moed en kracht om zo'n fusie aan te gaan en er een succes van te maken. De consequenties voor de partijen die afscheid moeten nemen van de accommodatie, de clubnaam en de clubkleuren zijn niet gering. Dan is het knap dat je werkt aan de toekomst. De kinderen hebben straks prachtige parken waar ze tot in lengte van jaren kunnen voetballen.”

De vijf clubvoorzitters zijn zonder uitzondering dik tevreden met het resultaat. ,,Er zijn nog zaken die we moeten aanpakken zoals de verkeersveiligheid van de kinderen die van Braamt naar Zeddam moeten fietsen. Maar het ziet er goed uit”, zegt Wilfried Lubbers van VV Montferland. 

Belang

Jos Marissink, voorzitter van  MvR: ,,Iedereen ziet het belang van deze fusie. Vijfhonderd leden hebben gestemd, 92 procent ervan stemde ermee in. Dat geeft veel vertrouwen. Voor Lengel en Stokkum betekent deze fusie dat de poort bij hen echt op slot gaat. Bij ons zat de pijn in het verdwijnen van de naam MvR, die verwijst naar kapelaan Marinus van Rooyen die in het concentratiekamp Dachau overleed en die zoveel betekenis heeft gehad voor de club.  De naam blijft bestaan doordat we het nieuwe park naar hem vernoemen. Marinus van Rooyen predikte als geen ander eenheid. Als hij dit had meegemaakt had hij zijn zegen wel gegeven.”

Inkomsten

Tegenover de investeringen voor de gemeente staan ook inkomsten. Het onderhoud van drie accommodaties vervalt en de velden kunnen zeer waarschijnlijk voor woningbouw worden ingezet. In Lengel hebben diverse projectontwikkelaars zich al gemeld voor de vrijkomende ruimte. Overigens bekijkt Montferland of er in Braamt, Stokkum en Lengel een kleinschalige sportvoorziening (trapveldje) kan blijven en of de kantines en kleedruimtes kunnen worden betrokken bij dorpsvernieuwingsplannen.

Als de gemeenteraad in de raadsvergadering  op 28 maart  instemt met de plannen, gaat de vernieuwing van de accommodatie direct van start. Er staat veel druk op om de velden speelklaar te hebben per augustus. ,,Deskundigen zeggen ons dat dat mogelijk is en daar vertrouwen we op”, aldus wethouder Martin Som. 

Volledig scherm
Sportpark de Boshoek wordt omgedoopt in sportpark Marinus van Rooyen. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers