Montferland zegt forse dwangsommen aan voor illegale gebouwen Loerbeek

LOERBEEK - De gemeente Montferland heeft het bouw- en sloopbedrijf Arwe en paardenhouderij aan de Groot Lobberikweg 3 en 4 in Loerbeek dwangsommen van tienduizenden euro's aangezegd. De beide terreinen staan volgens de gemeente vol illegaal geplaatste gebouwen en er zijn diverse overtredingen van de milieuvergunning geconstateerd. Montferland eist dat de illegale bouwwerken binnen een half jaar worden gesloopt.

Twee jaar geleden werden de overtredingen bij een inspectie van de gemeente geconstateerd. Sindsdien is eigenaar Wezendonk en zijn zoon gesommeerd de situatie aan te pakken.

Volledig scherm
© Google

Volgens Montferland staan er tal van gebouwen op het terrein waarvoor geen vergunningen zijn verleend. Het gaat onder andere om een opslagloods, paardenstal, mestopslag, stapmolen, weegbrug en diverse keerwanden. Daarnaast ontbreekt de vergunning voor geplaatste lichtmasten, een houtopslag, de opslag van puin, opslag van bouwmaterialen en een paardenbak. Ook twee gebouwen met een woonbestemming staan er volgens de gemeente zonder vergunning. Bij hercontroles in 2016 en vorig jaar bleek de situatie niet te zijn veranderd, er zijn nog meer overtredingen geconstateerd.

Bestemmingsplan

In maart van dit jaar heeft het adviesbureau 't Bonte Paard namens Wezendonk geprobeerd een eind te maken aan de problemen door het bestemmingsplan aan te passen voor een flinke uitbreiding van het bedrijf. Wezendonk wilde een uitbreiding van het bouwoppervlak van de huidige gebouwen van circa 2880 vierkante meter naar 4200 vierkante meter. De agrarische- en bouwbestemming voor het gebied staat maximaal 2200 vierkante meter toe. Ook andere aanpassingen zijn niet mogelijk waardoor legalisatie van de illegale gebouwen en de uitbreiding van het bedrijf volgens Montferland geen optie is.

Voor de meeste bouwwerken geldt dat het binnen een half jaar moet zijn gesloopt. De weegbrug en de weg ernaar toe, moeten van de gemeente binnen 12 weken zijn verdwenen.

Nieuwe opzet

Volgens Arno Wezendonk van Arwe Asbest dat ook ter plekke is gevestigd, is de situatie 'vanuit het vanuit het verleden ontstaan en is het door gezonde groei enigszins uit de hand gelopen.' In een schriftelijke verklaring geeft Wezendonk aan dat zijn bedrijf, dat zich voornamelijk op sloop richt, in een omslag verkeert en dat hij het terrein en de gebouwen van het bedrijf opnieuw wil inrichten. Hij stelt afspraken met de gemeente te willen maken over een nieuwe opzet van het bedrijf 'dat dan op enig moment geheel legaal in werking is.' 

Wezendonk gaat er vanuit dat het geheel goed is in te passen op de huidige plek en heeft een landschapsarchitect, stedenbouwkundige en planoloog ingeschakeld om alles te regelen 'zoals het hoort'. Volgende week worden de plannen bij de gemeente gepresenteerd. 'Wij hebben het vertrouwen dat wij er met de gemeente uitkomen.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers