Volledig scherm
De school van Nieuw-Dijk sluit volgend jaar. © Theo Kock

Nieuw-Dijk, daar moet je zijn

NIEUW-DIJK - Vergrijzing bedreigt het dorp Nieuw-Dijk. Om het levendig te houden, moeten mensen van buiten ernaartoe. Maar hoe doe je dat?

Kom naar Nieuw-Dijk! Het zou dé slogan kunnen zijn waarmee Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk het ruim 1.600 inwoners tellende dorp vol in de schijnwerpers kan zetten. Want als de mensen van buiten Nieuw-Dijk zich aansluiten bij verenigingen en meedoen met andere activiteiten, blijft de leefbaarheid op peil, zo is de gedachte erachter.

Vrijwilligers
Nieuw-Dijk is een levendig dorp, met vier horecagelegenheden en andere accommodaties waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Het is een plaats waar talloze vrijwilligers zich met hart en ziel voor inzetten.

Jongeren
Toch zijn er bedreigingen, beamen Jeroen Rosendahl, Willem Wolters en Ronald Lenting van Leefbaar Nieuw-Dijk. „Het dorp vergrijst", spreekt Wolters zijn zorgen uit. „We worden gepiepeld door de provincie. Als je steeds nieuwbouwplannen afwijst, dan krijgt de jeugd hier geen kans", meent Lenting.

Er is aan de rand genoeg plek om te bouwen, heeft Rosendahl geconstateerd. „Maar er zijn beperkingen door de regels van de provincie. Er is veel vraag van jongeren naar woningen. Doordat het zo lang duurt, staan we nu stil."

School
Als er op tijd was ingespeeld op de woningbehoefte, dan had de school misschien niet al volgend jaar hoeven sluiten, meent hij. Volgens Rosendahl lijdt niet alleen de school onder het afnemende aantal kinderen. „Verenigingen moeten aangroei hebben van onderaf, vanuit de jeugd. Als de vergrijzing zo doorgaat, dan is dit over tien tot twintig jaar niet meer zo'n levendig dorp."

Verenigingen
En daarom moet het anders, daarom moet Nieuw-Dijk gepromoot worden als het dorp waar je móet zijn. „Bij veel verenigingen zie je al mensen van buiten komen. Er is hier in Nieuw-Dijk ook veel te doen: muziek, voetbal, jeugdwerk, schutterij en carnaval. „Wat we gaan zeggen is: kom hier naar toe. Het is hier leuk, leuker dan het leuke Didam", zegt Rosendahl.

Om 'de buitenwereld' te laten zien wat er zoal in Nieuw-Dijk te doen is, en om de eigen inwoners met elkaar te verbinden, is vorig jaar het online platform digiDIEK in het leven geroepen. Carnavalsvereniging De 11jes probeert Didamse scholieren warm te krijgen voor het Nieuw-Dijkse feest. En ook fanfare DES werft in Didam.

Kerk
Behalve de vergrijzing en de sluiting van de school zijn er meer zaken die op Nieuw-Dijk afkomen. Zo is het de vraag welke toekomst er is voor de kerk. Blijft die nog lang voor diensten in gebruik? En zo niet, hoe komt die dan beschikbaar voor het dorp?

De Meikever
En dan is er het dorpshuis De Meikever. De gemeente ziet het niet meer als haar taak om gebouwen in eigendom te houden. Tot slot spelen ook de fusiebesprekingen van de voetbalclub Sprinkhanen met andere Montferlandse verenigingen, waardoor het de vraag is wat er met die accommodatie gaat gebeuren.

„We zijn een plan aan het ontwikkelen hoe met dit alles om te gaan", zegt Rosendahl. „Maar dat is niet makkelijk. Nu hebben we de focus liggen op De Meikever. Dat zou de plek moeten zijn waar alle verenigingen naartoe gaan. Maar we houden wel de andere ontwikkelingen in het achterhoofd."

De Meikever heeft het in zich om het hart van het dorp te worden. Naast verenigingen en het Jeugdwerk zit er sinds een jaar ook een seniorengroep. Elke veertien dagen komen zo'n twintig tot vijftig ouderen bij elkaar. Misschien dat De Meikever ook een ontmoetingspunt kan worden van ouders, die elkaar nu nog kunnen ontmoeten bij de school.

Leefbaar
Lenting: „Nieuw-Dijk is een dorp waar iedereen elkaar kent. Het is belangrijk dat mensen elkaar blijven kennen, want als dat zo is, dan blijven ze elkaar ook ondersteunen als ze ouder worden. En dan blijft Nieuw-Dijk ook voor de ouderen leefbaar."

De redactie van De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid.

Volledig scherm
Sportcomplex Sprinkhanen. Hoe ziet de toekomst eruit? © Theo Kock
Volledig scherm
Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk bij De Meikever. © Theo Kock

Liemers