Volledig scherm
© Thinkstock

Nieuw-Dijk denkt met pilot aan de kwetsbaren

NIEUW-DIJK - Kwetsbare inwoners van Nieuw-Dijk zoveel mogelijk een zelfstandig bestaan laten leven. Dat is het uitgangspunt van de pilot 'Maak Nieuw-Dijk meester'. Het sociaal team van de gemeente Montferland gaat samen met vrijwilligers uit het dorp mensen met een beperking helpen.

,,Als iemand door een schouderprobleem zijn of haar woning niet kan schoonmaken, kunnen wij een fysiotherapeut erbij halen'', legt Montferland-wethouder Wim Sinderdinck uit. ,,Het gaat erom dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.’’ Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is herstel van een fysieke beperking geen doe, maar de proef - naar het zogenoemde Deense zorgmodel - focust zich hier wél op.

Spreekruimte

Ook mensen met sociale, verstandelijke en mentale klachten kunnen terecht binnen de pilot, die in september of oktober van dit jaar begint. Dan is er een spreekruimte ingericht in dorpshuis De Meikever en kunnen mensen van 18 jaar en ouder zonder indicatie vrijblijvend in gesprek gaan met iemand van het sociaal team en een buurtverbinder. Laatstgenoemde is een opgeleide vrijwilliger uit Nieuw-Dijk. Er zijn acht buurtverbinders. Zij waren degenen die bij de gemeente erop aandrongen een pilot naar Deens model te starten.

Naar aanleiding van een eerste gesprek worden mensen geholpen of wordt wellicht een huisbezoek ingepland. Voor de pilot, die één jaar duurt, wordt 5.000 euro uitgetrokken. De gemeente Montferland kan niet inschatten hoeveel mensen van de pilot gebruik zullen maken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers