Volledig scherm
Gemeentehuis Montferland. Foto ter illustratie. © JV

Nieuw inwonerspanel ‘Montferland spreekt’ brengt onveiligheid in beeld

 DIDAM - Een nieuw inwonerspanel moet de gemeente Montferland inzicht verschaffen over het gevoel van veiligheid van de inwoners van de gemeente.

Iedere inwoner vanaf 18 jaar krijgt gelegenheid om deel uit te maken van het nieuwe panel ‘Montferland Spreekt’. De grensgemeente zet in op een digitaal platform (website) waar de deelnemers hun mening en ervaringen kunnen inbrengen op een onderwerp waar de gemeente informatie over nodig heeft.

Leefomgeving

Het veiligheidsbeleid in Montferland en in breder verband ook in Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek waarmee Montferland samenwerkt, is het eerste onderwerp voor het panel. De gemeente krijgt van de politie exact te horen waar feitelijke onveilige situaties zijn. Maar inzicht in hoe veilig of onveilig burgers zich voelen in hun leefomgeving ontbreekt. Die gegevens zijn van belang om het nieuwe veiligheidsbeleid voor de komende jaren in te vullen.  


Wat leeft er?

Wethouder Oscar van Leeuwen:  ,,We hebben nu geen signalen  over onveilige situaties maar weten niet wat er leeft. Montferland Spreekt past in onze aanpak hoe we meer met onze inwoners aan tafel komen om  meer over het levende sentiment te weten te komen. Je kunt dit panel ook zien als een digitaal platform om te  enquêteren.”

Het nieuwe panel moet de informatie over het veiligheidsgevoel  aanreiken. Daarna zal Montferland Spreekt ook voor andere onderwerpen worden ingezet. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan een onderzoek of raadpleging snel wordt geïnformeerd  over de resultaten en maatregelen. De gemeente wil daardoor de betrokkenheid en het begrip bij de deelnemers verhogen.   

Werving

Het Zutphense bedrijf Moventem zorgt vanaf januari voor de werving van de panelleden zodat er een statistisch betrouwbaar en representatief inwonerspanel kan worden samengesteld. Tijdens de werving  wordt  ook de website samengesteld waardoor ‘Montferland Spreekt’ binnen zes weken op poten kan staan.  Daarna begint ook direct het onderzoek naar de (on-)veiligheidsgevoelens van de bewoners. Begin april moet de rapportage van het onderzoek klaar zijn. 

Montferland wil vooral de online mogelijkheden met het panel benutten. Maar voor mensen die niet digitaal zijn, bestaat straks ook de mogelijkheid om deel te nemen aan het panel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers