Volledig scherm
De locatie voor de nieuwe brede school vanuit de lucht gezien. Onderin beeld het restaurant Forest. © Google streetview

Nieuwe school ’s-Heerenberg in het groen bij Forest

’s-HEERENBERG – De nieuwe brede basisschool in ’s-Heerenberg moet tegenover restaurant Forest aan de Drieheuvelenweg in het groen worden gebouwd. De school waarvoor 7 tot 10 miljoen euro wordt uitgetrokken, gaat per 2022 plaats bieden aan 600 leerlingen.

Het voorstel voor de locatie voor het nieuwe gebouw ter vervanging van de Mariaschool, Galamaschool en openbare school Montferland wordt komende maand in de gemeenteraad behandeld.

In het groen

Het college kiest voor Forest omdat het nu nog betrekkelijk maagdelijk groene gebied aan de rand van ’s-Heerenberg volop ontwikkelkansen biedt. ,,Als je de mogelijkheid krijgt om in een prachtig mooi gebied een school neer te zetten met optimale kansen voor kinderen dan moet je daarvoor gaan”, zegt wethouder Ruth Mijnen.

20 locaties

Van de aanvankelijk 20 onderzochte locaties zij er vijf opties overgebleven: Forest,  de huidige plek van de Galamaschool, voormalig winkelcentrum de Bongerd bij de huidige Galamaschool en de voormalige Lagere Technische School aan de Zeddamseweg waar het bedrijf Specialized is gevestigd. 

Voor de LTS zijn de mogelijkheden om het gebouw te verbouwen en sloop met nieuwbouw bekeken. De afgevallen plekken worden als alternatief achter de hand gehouden voor het geval de gemeenteraad anders besluit of mogelijk de provincie bezwaar maakt tegen de plek omdat het gedeeltelijk buiten de bebouwde kom valt.

Quote

Als wij als gemeente iets kunnen doen om de ontwikkel­kan­sen van kinderen meer mee te kunnen geven, dan is ons dat een lief ding waard

Ruth Mijnen, wethouder

In de visie van Mijnen kan de groene  omgeving een rol spelen in het nog te bepalen onderwijsconcept. ,,Uit onderzoek weten we dat een groene omgeving de concentratie bij leerlingen verhoogt en prikkels wegneemt. Dat kun je bij de keuze voor de locatie als extra toevoegen. Als wij als gemeente iets kunnen doen om de ontwikkelkansen van kinderen meer mee te kunnen geven, dan is ons dat een lief ding waard.”  

Pluspunten

Als andere pluspunten noemt de wethouder de nu nog niet bestaande infrastructuur die naar wens kan worden ingericht en het feit dat de gemeente als eigenaar van grote delen van de grond vrijwel niets hoeft aan te kopen. Daarnaast is de locatie op loopafstand van sporthal en zwembad Laco en de buitensportaccommodatie van FC Bergh die benut kunnen worden. 

In het nieuwe gebouw moet straks plek zijn voor buitenschoolse opvang, kinderopvang en  andere diensten die te maken hebben met kindzorg. Ook wordt bekeken of de bibliotheek en de muziekschool er een plek kunnen krijgen. 

Als de gemeenteraad instemt met de locatie gaat Mijnen direct in gesprek met de buurt die op voorhand bezwaar maakt tegen de vestiging van de school op die plek. ,,Ik weet dat omwonenden van deze locatie nu al zorgen hebben geuit in brieven. Ik kan me dat voorstellen Zo gauw de raad heeft ingestemd gaan wij onmiddellijk met ze in gesprek hoe we die zorgen zoveel mogelijk weg kunnen nemen. Het gebouw moet nog worden getekend, de wegen moeten nog worden aangelegd dus we kunnen ze meenemen in het proces."

Snelheid

Mijnen dringt erop aan dat er snel een besluit valt omdat de staat van onderhoud van met name de Galamaschool slecht is. ,,Aan dat gebouw mankeert veel. De isolatie is slecht, er zijn lekkages. De school verhelpt dat met plak- en knipwerk in afwachting van het nieuwe pand. Uitstel zou behoorlijke onderhoudskosten vergen en dat zou erg jammer zijn." De vrijkomende terreinen waar de drie nu scholen staan gelden als potentiële woningbouwlocaties.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers