Volledig scherm
Landal Stroombroek van bovenaf gezien. © Google Maps

Ondernemers Montferland boos over hogere toeristenbelasting: ‘Onbegrijpelijk’

DIDAM/'s-HEERENBERG - Diverse horeca- en recreatieondernemers in Montferland zijn kwaad over de de aangekondigde verhoging van de toeristenbelasting in Montferland. Die stijgt in de plannen van de gemeente met 25 procent van 1 euro naar 1,25 euro per toerist per overnachting. 

Montferland wil een buffer aanleggen om vanaf komend jaar het toerisme in de grensgemeente een nieuwe impuls te geven. 25 cent meer aan toeristenbelasting levert de Montferlandse schatkist zo'n 75.000 euro op. Nu int de gemeente jaarlijks 3 ton aan toeristenheffingen. 

Uit de markt prijzen

De ondernemers zijn in hun wiek geschoten omdat ze de verhoging buiten proportie vinden en vrezen dat Montferland zich met deze maatregel juist uit de toeristische markt prijst. De omliggende gemeenten zitten op hetzelfde niveau of lager:  Oost Gelre, Doesburg en Oude IJsselstreek rekenen 1,25 euro,  Aalten 1,04 euro Berkelland 1 euro, en Doetinchem heeft geen toeristenbelasting. In Arnhem wordt nu geen toeristenbelasting geheven. Vanaf volgend jaar moet de toerist 2 euro per nacht betalen.

De ondernemers van de verblijfsaccommodaties in Montferland willen ook dat de toeristenbelasting wordt verdeeld over alle ondernemingen die profiteren van de toeristenstroom. Nu betalen alleen zij deze belasting omdat die op basis van een overnachting wordt geheven.

Landal Stroombroek bij Braamt heeft de meeste overnachtingen per jaar: rond de 200.000. In de hotels wordt op jaarbasis 40.000 keer overnacht en de campings zijn goed voor ruim 42.000 overnachtingen. De overige overnachtingen hebben plaats bij bed&breakfast adressen en vakantiewoningen.

Ongenoegen

Quote

Laten we toeristen omarmen en niet belasten

Ronald Wijnands, camping De Slangenbult

Landal Stroombroek, Markant Outdoorcentrum in Braamt en diverse hotel- en campingeigenaren hebben in brieven aan de gemeenteraad hun ongenoegen geuit. Ze zijn bang dat de toeristen andere keuzes maken in de directe omgeving omdat ze eenvoudig op internet de prijzen gaan vergelijken. Landal wijst er op dat de investeringen de afgelopen jaren heeft geleid tot een forse toename van het aantal overnachtingen (een groei van 25 procent in de afgelopen vijf jaar) en dat dat al fors bijdraagt aan de opbrengst van de belasting.

,,De gemeente zit aan zijn eigen stoelpoten te zagen. Dit is onbegrijpelijk”, zet Ronald Wijnands van camping De Slangenbult in Stokkum. ,,Wij moeten kapitalen investeren om onze gasten niet kwijt te raken. Deze verhoging gaat averechts werken, de mensen laten ons straks links liggen. Laten we toeristen omarmen en niet belasten.” 

Michiel Pöpping van Markant Outdoorcentrum Braamt geeft aan dat géén belasting heffen een uitstekende marketingtool zou zijn om toeristen te trekken. Als er al toeristenbelasting wordt geheven wil hij in gesprek over de wijze van heffing en de besteding van het geld. 

Belangenorganisatie Recron waarschuwt voor forse gevolgen van de verhoging vooral ook omdat het btw-tarief voor de verblijfsondernemingen komend jaar stijgt van 6 naar 9 procent. Recron noemt de verhoging van 25 procent ‘buiten proportie’.

Ambities

Wethouder Martin Som zegt dat de meeropbrengst van de belastingverhoging aan de toeristische sector zal worden besteed. ,,We hebben ambities op dat vlak en daarvoor heb je middelen nodig.  Wij willen nu kosten voor de baat en het nieuwe seizoen goed ingaan. We gaan met de ondernemers in gesprek over de besteding.”

Donderdag wordt in de begrotingsraad geoordeeld over de verhoging.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stroombroek wil strandhuisjes, aqua- en zonnepark
    PREMIUM

    Stroom­broek wil strandhuis­jes, aqua- en zonnepark

    BRAAMT - Leisurelands wil recreatiepark Stroombroek in Braamt vernieuwen en uitbreiden. De plannen voorzien in nieuwe strandhuisjes aan het water, camperplaatsen, nieuwe speelvoorzieningen en een aquapark. Daarnaast wil Leisurelands verduurzamen en onderzoekt de mogelijkheden voor zonneparken op een dak boven de parkeerplaatsen of drijvend op het water van het Braamtse gat. De gemeente Montferland wil meewerken aan de doorontwikkeling van het gebied.

Liemers