Volledig scherm
Foto: ANP

Onzekerheid over besluit werkvoorziening Laborijn

's-HEERENBERG - Het is niet zeker of de gemeenteraad van Montferland eind juni een besluit neemt over overname van de groenploeg van werkvoorziening Laborijn. Drie fracties, Lijst Groote, PvdA en LBM, hebben nog veel vragen en vinden het voorstel niet rijp voor behandeling. Drie andere fracties, VVD, CDA en D66 willen wel een besluit nemen.

Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie die het voorbereidende werk voor de gemeenteraad doet. Consequentie van dit 'gelijkspel' is dat de zogeheten agendacommissie van de gemeenteraad binnenkort bijeenkomt om de knoop door te hakken over het al dan niet op de raadsagenda plaatsen van het voorstel.

Groenonderhoud
Kern van het voorstel, waarover maandagavond zo getwijfeld werd: Montferland neemt de groenploeg van werkvoorziening Laborijn over. Het gaat om circa veertig werknemers die voor de gemeente het groenonderhoud doen. Montferland wil daarnaast 160 andere inwoners die bij Laborijn begeleid werken, daar in dienst laten.

Woedend
Eerder al hebben de twee andere gemeenten - Oude IJsselstreek en Doetinchem - die deelnemen aan de werkvoorziening, woedend op het plan gereageerd. Zij vinden dat de groenploeg bij Laborijn moet blijven of dat Montferland alle werknemers bij Laborijn uit die gemeente moet overnemen. En dat al per januari 2017, zo blijkt uit een brief van Laborijn die gisteren op de valreep bij de raadscommissie was binnengekomen. Juist die brief zorgde ervoor dat de commissieleden gingen twijfelen.

Liemers