Volledig scherm
Landal Stroombroek van bovenaf gezien. © Google maps

Overnachten in Montferland wordt duurder voor de toerist

's-HEERENBERG - Toeristen gaan meer betalen voor een overnachting in Montferland. Een ultieme poging van Landal Stroombroek en Markant Outdoorcentrum om een belastingverhoging van 25 procent (van 1 euro naar 1, 25 euro) af te wenden, sneuvelde vandaag in de gemeenteraad over de begroting van volgend jaar.

De grote spelers in het toeristische veld in de grensgemeente vrezen gevolgen voor de bezettingsgraad en mogelijk werkgelegenheid bij de bedrijven. ,,25 cent per overnachting lijkt niet veel maar voor ons betekent dat een bedrag van 50.000 euro per jaar”, aldus manager Valen van bungalowpark Landal Stroombroek. Hij voelt zich overvallen door de belastingverhoging. ,,Er is geen moment van overleg met ons geweest. Dat is toch bijzonder vreemd voor een gemeente waarmee we tot nu toe uitstekend hebben samengewerkt.” 

Markant-woordvoerder Pöpping wees erop dat er al heel veel boekingen voor volgend jaar zijn gedaan. ,,Je kunt die rekening niet achteraf nog een keer bij de toeristen innen.”

In gesprek

Wethouder Martin Som ziet geen kans om de ondernemers voor deze boekingen tegemoet te komen. ,,Dat is niet te doen. En de belasting wordt door de toerist betaald, niet door de ondernemer.” Hij verwacht niet dat de verhoging grote gevolgen zal hebben op het aantal overnachtingen omdat in de omliggende gemeente ongeveer hetzelfde bedrag wordt geheven. Hij wil met de toeristische en recreatieve bedrijven in gesprek over de besteding van het geld om het toerisme aan te jagen.  

Outlet Zevenaar

De raad vroeg burgemeester en wethouders in te spelen op de de kansen die de nieuwe Fashion Outlet Zevenaar per 2021 op toeristisch vlak gaat bieden. Naar verwachting trekt de outlet ruim een miljoen bezoekers per jaar. Ontwikkelaar Stable heeft aangegeven dat hij het verblijf de regio in de outlet wil promoten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stroombroek wil strandhuisjes, aqua- en zonnepark
    PREMIUM

    Stroom­broek wil strandhuis­jes, aqua- en zonnepark

    BRAAMT - Leisurelands wil recreatiepark Stroombroek in Braamt vernieuwen en uitbreiden. De plannen voorzien in nieuwe strandhuisjes aan het water, camperplaatsen, nieuwe speelvoorzieningen en een aquapark. Daarnaast wil Leisurelands verduurzamen en onderzoekt de mogelijkheden voor zonneparken op een dak boven de parkeerplaatsen of drijvend op het water van het Braamtse gat. De gemeente Montferland wil meewerken aan de doorontwikkeling van het gebied.

Liemers