Volledig scherm
Bewoners van de Bloemenbuurt buigen zich over de plannen. © Jan Ruland van den Brink

Overrompeld door sloopplannen in Bloemenbuurt

DIDAM - In navolging op de Ideeëndag in december hielden woningcorporatie Plavei en de gemeente Montferland zaterdag in Didam de Bloemenbuurt Plandag.

In Meulenvelden konden bewoners het conceptplan bekijken, in gesprek gaan met de bestuurders en hun mening geven. Daar werd massaal gehoor aan gegeven.

,,Iedereen kan vandaag binnenlopen en meepraten over de vernieuwing van de Bloemenbuurt’’, zegt Marieke Verhoeve namens de gemeente. ,,Het is een laagdrempelige manier om in gesprek te komen met de mensen. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk bewoners te bereiken en ze te betrekken bij het proces.’’

Zo konden bewoners van de Didamse wijk zich tijdens de Ideeëndag aanmelden voor het buurtpanel. Zij dachten mee met de woningcorporatie en gemeente over de herinrichting van de wijk. Dat resulteerde eind mei in een conceptplan, dat de afgelopen weken in een tweetal informatiebijeenkomsten en diverse 1-op-1-gesprekken aan de overige bewoners werd toegelicht.

Sloop

De plannen hebben voor veel bewoners dan ook ingrijpende gevolgen. Van de in totaal 222 huurhuizen worden er mogelijk 73 gesloopt en staan er 136 op de nominatie om te worden gerenoveerd. Maar ook de openbare ruimte wordt aangepakt. Dat dit een grote impact heeft op de wijk beseft ook directeur Arjan ter Bogt van Plavei zich ter degen.

,,Daarom gaan we ook bij alle mensen van wie de woning mogelijk wordt gesloopt op huisbezoek’’, vertelt hij. ,,In een maand tijd hebben we al 70 van de 73 gezinnen bezocht. Zo proberen we met iedereen 1-op-1 in gesprek te gaan en kunnen ze in de vrijheid van hun eigen omgeving hun mening geven. Ondanks dat veel mensen overrompeld zijn dat hun huis, waar ze al zo lang en fijn wonen, mogelijk weggaat, zijn alle gesprekken heel goed verlopen.’’

Na de zomer

Wie zijn mening nog niet kon geven over de plannen, had hier tijdens de Plandag alle gelegenheid voor. Voor Plavei en de gemeente gaf de bijeenkomst bovendien een goed beeld van de stemming in de wijk. ,,Mochten we nog iets over het hoofd hebben gezien, dan wordt dat vandaag duidelijk en kunnen we het meenemen in de verdere planvorming.’’

Na de zomer wordt het plan, aangevuld met alle meningen van de bewoners, voorgelegd aan de bestuurders. Eind 2018 is de presentatie van het definitieve plan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers