Volledig scherm
Natuurboerderij in Montferland. © pr

Plan rond natuurboerderij Wittenhorst in Montferland wint prijs

BARNEVELD/ MONTFERLAND - Het project Weet wat je Eet in Montferland is een van de winnaars van Brood en Spelen, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe perspectieven voor het platteland. In Barneveld heeft de jury acht winnaars in Brabant geselecteerd en acht in Gelderland en Overijssel geselecteerd.

Het project Weet wat je Eet van Vincent Wittenhorst en Ank van Maanen en architecten Sander Giesen en Casper van der Veen beoogt om van natuurboerderij Wittenhorst in Montferland (Stokkum) een voedselcoöperatie te maken. Daar moeten voedsel- en biodiversiteit bevorderd worden door circulair werken met water, energie en grondstoffen. Boeren die onze visie delen over natuurinclusieve landbouw, verwerking en vermarkting, die geen grond of gebouwen hebben, krijgen hier de kans hun ambitie in de praktijk te brengen. Burgers die natuurvriendelijke en gezonde voeding willen kunnen lid worden.

Ondersteuning

De zestien winnende teams gaan de komende maanden hun plannen verder uitwerken. Daarvoor ontvangen zij ieder een bedrag van 25.000 euro. Ook krijgen zij een coach van de provincie en deskundige ondersteuning.

De jury staat onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade en rijksadviseur voor het Landschap, Berno Strootman. Ze hopen dat de plannen anderen inspireren om te vernieuwen;  nieuwe vormen van samenwerken en slimme businessmodellen zijn volgens hen hard nodig.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers