Volledig scherm
PREMIUM
Sam Speijlers geeft uitleg over de werking van de DrainTalent © DG

Proef met ondergrondse ‘sproei-installatie’ bij ’t Peeske: hét alternatief voor kunstgras?

BEEK – Een strak groen, onderhoudsarm en vrijwel altijd bespeelbaar voetbalveld van echt gras. Dat zou een pilot met een nieuw ondergronds computergestuurd drainagesysteem op een veld van voetbalvereniging ’t Peeske in Beek moeten opleveren. Slaagt de proef, dan is een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief voor een kunstgrasveld binnen handbereik.

Over drie weken krijgt het tweede veld van ’t Peeske de DrainTalent, een  buizensysteem op 35 centimeter onder de grasmat, gekoppeld aan een computergestuurde pomp- en filterinstallatie. Het apparaat bepaalt letterlijk de bodemconditie door de beluchting, bewatering en ontwatering volautomatisch te regelen. Maakt een stortbui het veld onklaar dan wordt het water in no-time afgevoerd en kan de wedstrijd alsnog doorgaan. Bij droogte hoeft het veld niet te worden beregend. Opgepompt grondwater zorgt dat de bodem vochtig wordt en blijft, direct onder het grasoppervlak. Bij de aanvoer van water kunnen ook meststoffen voor de planten rechtstreeks bij de wortels worden gebracht. Er wordt constant gemeten hoeveel er door welke buizen moet stromen.  Het proces wordt digitaal bijgehouden en bewaakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stroombroek wil strandhuisjes, aqua- en zonnepark
    PREMIUM

    Stroom­broek wil strandhuis­jes, aqua- en zonnepark

    BRAAMT - Leisurelands wil recreatiepark Stroombroek in Braamt vernieuwen en uitbreiden. De plannen voorzien in nieuwe strandhuisjes aan het water, camperplaatsen, nieuwe speelvoorzieningen en een aquapark. Daarnaast wil Leisurelands verduurzamen en onderzoekt de mogelijkheden voor zonneparken op een dak boven de parkeerplaatsen of drijvend op het water van het Braamtse gat. De gemeente Montferland wil meewerken aan de doorontwikkeling van het gebied.

Liemers