Volledig scherm
Uitzicht op het terrein waar DocksNLD 2 zou moeten komen. Archieffoto: Jan van den Brink

Provincie waarschuwt Montferland voor 'fors risico' bij plan DocksNLD2

ARNHEM - De gemeente Montferland loopt een fors financieel risico als het grond aankoopt voor industrieterrein DocksNLD2. Die waarschuwing komt van Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Montferland wil het bestaande DocksNLD van 26 hectare bij 's-Heerenberg uitbreiden met nog eens 57 hectare.

Te groot aanbod
Het provinciebestuur schrijft in antwoord op vragen van PvdA en SP dat DocksNLD2 niet past in het provinciaal beleid. Er is een te groot aanbod van industriegrond in de regio. Om DocksNLD2 er toch te laten komen, moeten buurgemeenten industriegrond een andere bestemming geven en daar miljoenenverliezen op accepteren.

Geen overleg
De provincie stelt dat Montferland geen overleg met de buurgemeenten heeft gevoerd en adviseert de gemeente om dat alsnog te doen. Montferland zou in het bijzonder contact moeten zoeken met Zevenaar, dat al bedrijfsterreinen voor de logistieke sector klaar heeft liggen. Zo kan Montferland kijken of Zevenaar bereid is mee te werken.

Blokkeren
Mocht Montferland nu toch doorgaan met haar plannen, dan zal de provincie proberen dat te blokkeren. Het college van B en W wil dat de gemeenteraad van Montferland op 22 december een voorkeursrecht op de grond legt, waardoor de eigenaren hun grond als eerste aan de gemeente moeten verkopen. Grondspeculatie moet daarmee worden voorkomen. Vanavond spreekt de gemeenteraad ook over de zaak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers