Provincie zegt 'nee' tegen plan DocksNLD2 van Montferland

DOETINCHEM - De provincie Gelderland zegt in eerste instantie 'nee' tegen het plan van de gemeente Montferland om met DocksNLD2 een volgend bedrijventerrein te beginnen.

„Een nieuw bedrijventerrein kan alleen als andere gemeenten in de regio hectares bedrijventerrein schrappen", zegt Joke van der Schaaf, woordvoerder van Josan Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland. „Op deze grond zit geen bestemming bedrijventerrein." Montferland wil met DocksNLD2 een nieuw bedrijventerrein aanleggen van 40 hectare groot.

Verkocht
Dit nadat DocksNLD – het regionale bedrijventerrein van 26 hectare bij 's-Heerenberg, waarbij Montferland samenwerkt met de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst – binnen een jaar helemaal verkocht was aan vooral logistieke bedrijven. Zonder de drie andere gemeenten heeft Montferland nu een claim gelegd op 57 hectare landbouwgrond, goed voor 40 hectare bedrijventerrein.

Overaanbod
„Er is een overaanbod van 155 hectare bedrijventerreinen in de regio Arnhem en Nijmegen waar de Liemers onder valt, en daar zou dit nog bijkomen", zegt Van der Schaaf. „Voor grote regionale bedrijven is er in de West-Achterhoek ruimte op het A18 Bedrijvenpark bij Doetinchem. In de Liemers is er bedrijventerrein 7Poort bij Zevenaar. De provincie wil geen nieuw bedrijventerrein in een regio waar overschot is."

Geen definitief 'nee'
Volgens de woordvoerder van de provincie wil dat nog niet zeggen dat DocksNLD2 er niet komt. „Maar dan moet Montferland in overleg met de regio", zegt Van der Schaaf, die daarmee bedoelt dat gemeenten met elkaar in conclaaf moeten om zo leegstaande bedrijventerreinen te schrappen ten faveure van DocksNLD2. "Leegstand en overcapaciteit zijn namelijk regionale vraagstukken."

Saillant detail is dat de samenwerking tussen Montferland en de Achterhoekse buurgemeenten op een laag pitje staat nu Montferland bezig is uit te treden uit Regio Achterhoek. Eerder lieten de provinciale fracties van de SP en PvdA al weten de solistische handelswijze van Montferland opmerkelijk te vinden.

Een woordvoerder van de gemeente Montferland liet gisteren weten dat de politiek verantwoordelijken niet konden reageren.

Liemers