Volledig scherm
De Berghse brandweer in actie bij het blussen van een autobrand in 's-Heerenberg. Foto ter illustratie. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

Raad Montferland: bezuiniging op brandweer moet van tafel

's-HEERENBERG - Burgemeester Peter de Baat van Montferland moet komende woensdag de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) overtuigen dat er niet getornd mag worden aan de brandweerposten in 's-Heerenberg en Didam.

De raad heeft unaniem het schrappen van een tankautospuit in Didam en mogelijk ook één in 's-Heerenberg als niet verantwoord van de hand gewezen. De VNOG wil in de Achterhoek als bezuinigsmaadregel in totaal acht tankautospuiten schrappen.

Veiligheid niet te sturen

‘De raad van Montferland vindt dat op veiligheid niet bezuinigd kan en mag worden omdat veiligheid zich niet laat sturen. De situatie in ‘s-Heerenberg, met een bedrijf met gevaarlijke stoffen een bosgebied en historische binnenstad en de ontwikkelingen rondom Didam met de verbreding van de A12, het outletcentre Zevenaar, en een gebrek aan bijstand vanuit post Zevenaar, zorgen ervoor dat juist hier de slagkracht op orde dient te blijven’ stelt de raad.

Ernstige twijfel

De lokale bevelvoerders van de beide brandweerposten hebben aangegeven dat ze geen verantwoordelijkheid willen dragen voor de gevolgen van de maatregelen. Ook de korpsen hebben ernstige twijfel over het waarborgen van de veiligheid geuit. De Baat: ,,Natuurlijk is het een belangrijk signaal als ze vinden dat het niet veilig genoeg zou zijn. Want dat moet het uiteraard wel zijn. Ons is door de VNOG verzekerd dat ook in het nieuwe model een adequaat veiligheidsniveau beschikbaar is.”

Second opinion

De Baat liet doorschemeren dat het schrappen van de tankautospuit in Didam meer in de rede ligt omdat er naar samenwerking met de aangrenzende veiligheidsregio Gelderland midden wordt gekeken. De VNOG onderzoekt of de tankautospuit in 's-Heerenberg vervangen zou kunnen worden door een wendbaar kleiner voertuig.

De Baat wil bij de 22 burgemeesters van het algemeen bestuur aandringen op een second opinion over de bezuinigingsvoorstellen van de VNOG.

Liemers