Volledig scherm
Verkoop van het terrein rond het voormalig gemeentehuis maakt deel uit van het centrumplan Didam. © DE GELDERLANDER

Rechter: geen plek voor Albert Heijn in centrum Didam

DIDAM - Supermarkt Albert Heijn in Didam kan geen aanspraak maken op een nieuwe plek in het centrum van Didam. De rechtbank Zutphen oordeelt dat geen van de aangevoerde argumenten om alsnog in aanmerking te komen voor plek in het nieuwe centrumplan, steekhoudend  is. 

Albert Heijn eigenaar Didam Have bv had in een kort geding dat op 11 december diende, geëist dat de gemeente Montferland een nieuwe aanbesteding voor de uitgifte van de locaties in het centrumplan waar twee supermarkten komen, zou uitschrijven. 

Gen faire kans

Ten Have meende dat het  geen faire kans heeft gehad om de gewenste plek in het centrum te verwerven. Het bedrijf eiste dat Montferland de voorgenomen verkoop van gronden in het centrumplan aan de al kozen ontwikkelaar Groenstaete direct zou stopzetten om te voorkomen dat Albert Heijn achter het net zou vissen.

Montferland heeft aangegeven dat het geen partij in deze is omdat Groenstaete al vanaf 2016  als één van de belangrijkste grondeigenaren (het terrein van supermarkt Coop)  de ontwikkelaar van  het hele centrumplan is. Groenstaete kiest voor de Aldi naast  de nieuwbouw van de Coop. 

Twee jaar stil

De rechter vindt dat het spoedeisende belang van Ten Have in het kort geding niet is aangetoond. De onderneming heeft in 2016 de interesse voor een plek in het centrum bij de gemeente aangeven. Vervolgens is het twee jaar stil geweest. ‘Ten Have heeft zonder deugdelijke   verklaring gedurende twee jaar geen enkele kenbare actie genomen om haar Albert Heijn-supermarkt naar het dorpscentrum verplaatst te krijgen. Groenstaete heeft in  die tijd een situatie gecreëerd waarin zij als enige geschikt blijkt te zijn om het betreffende deel van het Masterplan uit te voeren. Didam Have  had een poging kunnen doen om dit te voorkomen, dat heeft het niet gedaan’, aldus het vonnis. De rechter oordeelt eveneens dat Montferland  niet in strijd met het gelijkheids-, zorgvuldigheids- en transparantiebeginsel heeft gehandeld zoals door Ten Have werd gesteld.

Overeenkomst

Op grond van het  vonnis kan Montferland nu een koopovereenkomst met Groenstaete sluiten over de grond rond het oude gemeentehuis. Ten Have bv kan binnen vier weken nog in hoger beroep gaan tegen het vonnis of een bodemprocedure starten. De advocaat van Ten Have kan nog geen uitsluitsel geven over een eventueel vervolg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stroombroek wil strandhuisjes, aqua- en zonnepark
    PREMIUM

    Stroom­broek wil strandhuis­jes, aqua- en zonnepark

    BRAAMT - Leisurelands wil recreatiepark Stroombroek in Braamt vernieuwen en uitbreiden. De plannen voorzien in nieuwe strandhuisjes aan het water, camperplaatsen, nieuwe speelvoorzieningen en een aquapark. Daarnaast wil Leisurelands verduurzamen en onderzoekt de mogelijkheden voor zonneparken op een dak boven de parkeerplaatsen of drijvend op het water van het Braamtse gat. De gemeente Montferland wil meewerken aan de doorontwikkeling van het gebied.

Liemers